Fler söker hjälp för återfall under pandemin

När vardagliga rutiner ställs på ända under coronapandemin faller många tillbaka i tidigare alkoholmissbruk. Det märker man bland annat på Akademiska sjukhuset i Uppsala. –När man jobbar hemma saknas det normala ramverket som håller det i schack, säger chefsläkaren Tobias Eriksson.

Rubbade rutiner i vardagen är en känd riskfaktor för återfall i missbruk. Arkivbild.

Rubbade rutiner i vardagen är en känd riskfaktor för återfall i missbruk. Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vetenskap & teknologi2021-01-30 09:50

Hemarbete, inställda aktiviteter och ensamhet i den sociala distanseringens spår tär. Inte minst på dem som har eller tidigare haft alkohol- och drogproblem.

Effekterna börjar tydligt märkas på landets beroendemottagningar.

– Vi ser en ökning. För dem som har ett etablerat beroende eller riskbruk sedan tidigare är det känsligare att tappa det ramverk som man haft. Man jobbar hemifrån och slår igen datorn på eftermiddagen. Då är det lätt hänt att man faller dit, säger Tobias Eriksson, chefsläkare i beroendemedicin vid Akademiska sjukhuset.

"Känd riskfaktor"

Även på Beroendemottagningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping oroar sig läkare för att allt fler hamnar i återfall av alkohol- eller narkotikamissbruk.

– Rutinerna i vardagen med att gå till arbete eller skola rubbas av pandemin, och det är en känd riskfaktor för återfall, säger överläkaren Emanuel Käll till P4 Jönköping.

Hittills finns det inga siffror som visar att den totala alkoholkonsumtionen skulle ha gått upp under det gångna året. Men på flera beroendemottagningar i landet befarar man att vårdbehovet kommer att öka med tiden.

Ursula Thienemann är verksamhetschef på Beroendekliniken i Norrköping:

– Vi är en specialistklinik och innan man kommer till oss är man duktigt sjuk. Men det är mycket stor sannolikhet att fler kommer att behöva söka sig hit. Framför allt de som ligger i riskzonen redan innan pandemin, de kan nog lätt ramla över på andra sidan, säger hon.

Digitalisering en möjlighet

Även om hemarbete och social distansering medfört mycket negativt för personer med missbruksproblematik finns det ljusglimtar. Pandemin har påskyndat den digitala omställningen, något beroendevården kan utnyttja, enligt Tobias Eriksson på Akademiska sjukhuset:

– Jag har kämpat i många år för att vi ska ha en videomottagning, vilket vi nu kunnat gå "all-in" på. Många jag träffar som druckit på sig en leverskada vet att de har alkoholproblem, men går inte gärna till en vårdcentral och pratar om det eftersom det är för stigmatiserat. Men vi har knappt några återbud till våra videobesök, vilket är jättehäftigt, säger han.

Så får du hjälp

Om du har problem med alkohol eller droger finns det flera sätt att få hjälp.

Här är några tips:

Alkoholhjalpen.se.

Alkohollinjen, telefonnummer 020-84 44 48.

Vårdcentralen. Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller mottagning du vill i hela landet.

En beroendemottagning.

Socialtjänsten i din kommun.

Ideella organisationer, till exempel Al-anon och Alateen eller Anonyma alkoholister.

Företagshälsovården om du har ett arbete.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!