Ett barn som föds med vaginal förlossning får med sig många bakterier från modern på vägen ut.
– Barn som föds med kejsarsnitt får bakterier från omgivningen i stället. De är inte lika väl anpassade till livet i barnets tarm, säger Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
Följden blir att bebisar som fötts med kejsarsnitt har färre olika sorters bakterier i tarmsystemet, där kroppens största samling av nyttiga bakterier finns. Detta kan till exempel påverka hur immunförsvaret mognar.
– Man har i tidigare studier sett att barn som föds med kejsarsnitt verkar ha större risk att utveckla allergier, till exempel, säger Fredrik Bäckhed.
Söker förklaring
Men orsaken är inte klarlagd.
– Beror det just på att barnen fötts med kejsarsnitt, eller på någon annan bakomliggande faktor? De flesta som föds med kejsarsnitt i Sverige gör det av någon medicinsk anledning, påpekar Bäckhed.
Forskningen som nu läggs fram ger dock ett positivt besked: När barn som fötts med kejsarsnitt är fem år, är deras tarmflora i stort sett lika utvecklad som hos femåringar som fötts vaginalt.
Det visar en studie av 470 barn på Hallands sjukhus, som följts med provtagning vid fem tillfällen. Tarmfloran växer i kapp, kan man säga.
Inte som vuxna
Ett annat resultat i studien är att utvecklingen av nyttiga bakterier sker i olika takt hos olika individer. Forskarna jämför det med att lära sig cykla. Barn övar upp sig olika fort, men de allra flesta lär sig till slut.
Generellt går utvecklingen av tarmfloran långsamt.
– Flera bakterier som man vet är viktiga hos vuxna har inte utvecklats vid fem års ålder. Det är alltså en process som fortsätter, antagligen till tioårsåldern, men kanske längre, säger Fredrik Bäckhed.
Tarmens bakterier är viktiga. Vissa skickar nödvändiga signaler av olika slag till andra delar av kroppen. Andra deltar i matsmältningen genom att bryta ner fibrer som finns i kosten.
I viss ordning
Fredrik Bäckhed vill helst inte använda ordet tarmflora.
– Bakterier är varken växter eller djur, påpekar han.
I stället talar Bäckhed om mikrobiota – ett avgränsat ekosystem med mycket små levande organismer av olika slag, till exempel bakterier, virus och svampar.
Bakterierna i tarmen utvecklas naturligt i en viss ordning, så att en "generation" förbereder för nästa. Den ordningen störs om ett barn föds med kejsarsnitt. Men vid fem års ålder har alltså barnen som kom efter i starten i stort sett hunnit i kapp.