Forskare kräver fortsatt stängda skolor

En grupp forskare kräver i en debattartikel i Dagens Nyheter att landets skolor ska hållas stängda i ytterligare två till fyra veckor för att minska risken för smittspridning av coronaviruset.

30 forskare kräver i en debattartikel i Dagens Nyheter att grundskolorna ska hållas stängda i ytterligare två till fyra veckor för att minska smittspridningen i samhället. Arkivbild.

30 forskare kräver i en debattartikel i Dagens Nyheter att grundskolorna ska hållas stängda i ytterligare två till fyra veckor för att minska smittspridningen i samhället. Arkivbild.

Foto: Alexander Olivera/TT

Vetenskap & teknologi2021-01-06 12:00

Forskarna skriver att regeringen och Folkhälsomyndigheten har baserat beslutet att hålla grundskolorna öppna på hypotesen att barn sällan smittar andra, trots att hypotesen ifrågasätts i internationella sammanhang i takt med att nya vetenskapliga studier presenteras.

– Det här mantrat som Folkhälsomyndigheten har haft att barn inte smittas, inte blir smittade och inte sprider smitta är ju inte korrekt och det är stor smittspridning i skolorna. Det har man sett i andra länder också, säger Anders Vahlne, professor emeritus i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Befarar ökad smittspridning

Forskarna har slutit sig samman i gruppen Vetenskapsforum covid-19, som inte anser att myndigheterna gör tillräckligt för att stoppa smittspridningen av covid-19.

Anders Vahlne befarar att en skolöppning på måndag skulle leda till att smittspridningen drar igång rejält igen.

– Vi befinner oss på målgången för att få vaccin – att då inte göra vad vi kan för att inte fler ska bli smittade, bli svårt sjuka eller dö är fullständigt vansinnigt, säger Anders Vahlne.

Han och de övriga forskarna anser att hela grundskolan bör hållas stängd i ytterligare några veckor. Dessutom ifrågasätter de att eleverna inte bär munskydd i skolan.

Folkhälsomyndigheten vill inte kommentera debattartikeln.

– Vi tänker inte debattera med dem just nu, men såklart förs hela tiden en dialog med bland annat Skolverket och regeringskansliet om de här frågorna, säger Christer Janson, presschef vid Folkhälsomyndigheten.

Olika rekommendationer

Hittills har inte Folkhälsomyndigheten utfärdat några allmänna rekommendationer för landets högstadieskolor, men diskussioner pågår runt om i landet.

I Gävleborg anser kommunerna att variationerna är för stora inom länet för att de ska ta ett gemensamt beslut. I Hudiksvalls kommun kan det bli aktuellt att högstadieeleverna ska få fortsatt distansundervisning under de två första veckorna på vårterminen samtidigt som högstadiet i Nordanstig öppnar nästa vecka, enligt helahälsingland.se.

Smittskydd Blekinge rekommenderar dock alla kommunerna att införa distansundervisning för länets cirka 5 000 högstadieelever vid vårterminen nästa vecka och i stället förlägga undervisningen på distans fram till den 24 januari.

Hög smittpsridning

Anledningen är att smittspridningstakten i Blekinge under december månad varit mycket hög, vilket lett till en ökad belastning på sjukvården, enligt smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

– Vi har en hög smittspridning som har ökat sedan flera veckor tillbaka och jag är rädd för att skolstarten kan bidra till att öka spridningen ännu mer, säger han till TT.

För landets gymnasieskolor rekommenderar Folkhälsomyndigheten fortsatt distansundervisning till och med den 24 januari.

Utbildningsminister Anna Ekström avböjer att kommentera forskarnas krav på att grundskolan ska hållas stängda två till fyra veckor till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!