Gravyr med påfågel funnen på medeltidsvrak

En bit näver med vad som ser ut som en påfågel ingraverad – nu presenteras det senaste fyndet vid den pågående utgrävningen på skeppsvraket Gribshunden i Blekinge skärgård.

Bärgade björknävern, som efter 526 år under Östersjöns yta fortfarande håller mönstret.

Bärgade björknävern, som efter 526 år under Östersjöns yta fortfarande håller mönstret.

Foto: Charlotta Bäckström

Vetenskap & teknologi2021-05-28 13:02

Gravyren tros ha fungerat som ett slags dekorationsföremål, kanske på en tapetbård eller som en slags dekoration på en stol eller insida av ett kistlock, berättar projektets konservator Max Jahrehorn.

– Jag betraktar det lite som måleri på duk. Det är ett konstverk faktiskt. Jag har aldrig sett något som påminner om detta tidigare, säger han till TT och fortsätter:

– Det är väldigt, väldigt ömtåligt. Fantastiskt att det fortfarande finns kvar.

Medeltidsskeppet med danske kung Hans ombord förliste på väg mot ett toppmöte i Kalmar 1495. När det låg för ankar utanför Ronneby utbröt en brand ombord.

Tidigare har flera unika fynd gjorts, bland annat ett svarvat dryckesstop, en arkebus (eldhandvapen) och en två meter lång atlantisk stör som kung Hans, skeppets ägare, tog med sig vid resan mot Kalmar för att imponera på svenskarna.

Flera unika fynd har gjorts och under en treveckorsperiod genomför ett internationellt team nu nya dykningar. Samtidigt som utgrävningar pågår undersöker forskarna även skeppskonstruktionen.

Fakta: Gribshunden

Fartyget, som tillhörde danske kung Hans, var 1495 på väg till Kalmar för förhandlingar om Kalmarunionen.

När det låg för ankar utanför Ronneby utbröt en brand ombord och fartyget gick till botten med besättning och allt.

Vraket, som ligger på nio meters djup, har varit känt sedan 1970-talet, men först 2013 fastställdes att det var just Gribshunden.

Fartyget byggdes på 1480-talet, sannolikt i södra delen av Nederländerna. Det var uppskattningsvis 35 meter långt och 10 meter brett, med en besättning på 150 man.

Gribshunden är ovanligt välbevarad eftersom det inte finns skeppsmask i Östersjön på grund av den låga salthalten.

Källa: Blekinge museum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!