När ett färdigt coronavaccin kan finnas på marknaden är fortfarande oklart, men enligt beräkningar av Världshälsoorganisationen (WHO) kan det röra sig om början eller mitten av 2021.
Och racet om att hinna först är i full gång. I dagsläget är 202 vaccinkandidater under utveckling världen över. Av dem är 47 i klinisk prövning , det vill säga att de testas på människor, och tio är i den tredje och sista fasen av den kliniska testningen.
Vilka av dessa som sedan kan hamna i Sverige, efter att de godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, beror på EU-kommissionen. Det är nämligen de som förhandlar om avtal till medlemsländerna. Än så länge handlar det om dessa bolag:
Astra Zeneca
Svensk-brittiska bolaget Astra Zeneca har tecknat ett avtal om 300 miljoner vaccindoser med EU, med en option på ytterligare 100 miljoner. Runt 6 miljoner av dem ska hamna i Sverige enligt regeringen.
I början på november sa Astra Zenecas vd Pascal Soriot till DN att de kan komma att börja vaccinera i januari, möjligen redan i slutet av december i år.
Vaccinet, som tas fram av forskare vid Oxford University med hjälp av Astra Zeneca, är ett så kallat vektorbaserat vaccin där man tar hjälp av ett vanligt förkylningsvirus för att ta sig in i cellerna. I virusets arvsmassa finns en sekvens för ett protein som kommer från coronavirusets yta och som man vill att immunförsvaret ska reagera på.
Just nu genomförs fas tre-tester av vaccinet.
Janssen Pharmaceutica
I oktober tecknade EU-kommissionen ett avtal med Janssen Pharmaceutica NV, en del av läkemedelsbolaget Johnson & Johnson, om 200 miljoner doser med en option på ytterligare 200 miljoner doser. Genom det avtalet får Sverige tillgång till omkring 4,5 miljoner doser.
Just nu genomförs fas tre-tester av vaccinet, och i september skrev Johnson & Johnson i ett pressmeddelande att de förväntar sig att de första doserna av vaccinet kan vara klart i början av 2021.
Sanofi-GSK
I september tecknade EU-kommissionen ett kontrakt med Sanofi-GSK om 300 miljoner vaccindoser. Det är ett så kallat opt in-avtal, som Sverige inte behöver ta ställning till ännu.
Utvecklingen av vaccinet befinner sig just nu i fas ett/två, och fas tre planeras att genomföras i slutet av året. Om de kliniska testerna är framgångsrika väntas vaccinet vara klart och tillgängligt under andra halvåret 2021, enligt EU-kommissionen.
Pfizer-Biontech
Amerikanska Pfizer och tyska Biontech presenterade under måndagen preliminära resultat från fas 3-studien av sitt gemensamma vaccin, som uppges vara 90 procent effektivt för att förebygga covid-19. Skydd hos patienter utvecklades sju dagar efter den andra av två doser och 28 dagar efter den första, enligt det preliminära resultatet.
EU-kommissionen skrev ett avtal med bolagen på torsdagen om köp av 200 miljoner doser vaccin, med en option om att köpa ytterligare 100 miljoner. Nu är det upp till alla medlemsländer att bestämma om de vill vara med eller inte. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har kallat Pfizer-Biontechs vaccin för "det mest lovande vaccinet hittills".
Politiker i flera europeiska länder har spått att vaccinering kommer att kunna påbörjas tidigt under 2021.
Moderna
I augusti meddelade EU-kommissionen att de har ingått preliminära avtal med amerikanska Moderna om 80 miljoner doser, med en option om att köpa ytterligare 80 miljoner doser.
Just nu pågår fas tre-tester av vaccinet, och tidiga resultat väntas presenteras inom de närmsta veckorna.
Det vaccin som tagits fram av Moderna, men också av Pfizer och Biontech, använder en molekyl som kallas mRNA, där "m" står för messenger, alltså budbärare.
I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle påträffa det igen.
Med mRNA-tekniken introduceras istället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.
Curevac
Även med det tyska läkemedelsföretaget Curevac har EU-kommissionen ingått ett preliminärt avtal.
Det planerade avtalet förväntas innebära ett inköp av 225 miljoner doser till EU. Just nu pågår fas två-tester av vaccinet.