Hemmahänget blev jackpott för återvinningen

Hushållen återvinner förpackningar med friskt humör under pandemin – den insamlade vikten per invånare steg under förra året. Insamlingsbranschen tror att ökningen beror på att medelsvensken tillbringar mer tid i hemmet.

Källsortering av plast, papper, förpackningar och glas. Arkivbild.

Källsortering av plast, papper, förpackningar och glas. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vetenskap & teknologi2021-03-15 13:03

Hushållens återvinning av förpackningar av plast, kartong, metall och glas steg i fjol med 3,6 kilo per invånare till i genomsnitt 50 kilo, visar siffror från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för återvinning av förpackningar och tidningar. Särskilt stor är ökningen av återvunnen kartong: 2,3 kilo mer per invånare än under 2019.

– Vi är såklart jätteglada för att 2020 var ett rekordår, men det är viktigt att alla återvinner ännu mer. En annan fråga är också att försöka se till att så många förpackningar som möjligt är återvinningsbara, säger FTI:s insamlingschef Fredrik Gemfors.

Mer tid i hemmet

Bakom ökningen finns förändrade beteenden för att minska smittspridningen. Det handlar om att laga mer mat hemma, köpa förpackad hämtmat i stället för att äta på restaurang, beställa hem produkter med posten i stället för att köpa dem i fysiska butiker, och att stanna i Sverige under semestern och på så sätt bidra till att konsumera mer på hemmaplan.

– Förra året inleddes på normala nivåer, för att sedan stiga ganska markant i och med pandemins intåg. Det är tydligt för oss att pandemin och förändrade beteenden hade en signifikant påverkan. Vi tycker såklart att det är jättekul med ökad mängd förpackningar som lämnas till återvinning, även om det är en tråkig kontext, säger Gemfors.

Inte allt ökar

Mot strömmen går insamlingen av tidningar, som fortsätter att minska.

– Minskningen har varit ganska konstant under många år. Det beror mer på att vi konsumerar medier på ett annat sätt än vad vi har gjort historiskt, med färre papperstidningar, säger Gemfors.

Det är fortfarande oklart om en större eller mindre andel av förpackningarna hamnade i återvinningen. Gemfors säger att svaret på den frågan kommer senare i vår när siffrorna blir mer djuplodande.

Det är även oklart om den totala mängden återvunna förpackningar ökade eller minskade under fjolåret, eftersom FTI endast ansvarar för att samla in förpackningar för hushåll och inte från privata verksamheter.

Fakta: Återvinningen i Sverige

Hushållens återvinning i Sverige räknat per kilogram och invånare under 2020 (2019 inom parentes):

Plast: 8,7 (7,9)

Kartong: 16,9 (14,6)

Metall: 1,8 (1,7)

Glas: 22,6 (22,2)

Källa: Förpacknings- och Tidningsinsamlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!