Två hundar i Hongkong sattes i karantän när deras ägare lades in på sjukhus för covid-19 i mitten av mars. Efter provtagning visade det sig att en av hundarna smittats av coronaviruset.
Kort därefter kom flera rapporter om katter som testat positivt.
– Därtill tigrar och lejon på ett zoo i Bronx, berättar Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Sedan i våras har ett flertal studier gjorts om djur som smittats av coronaviruset. Kycklingar och grisar verkar inte vara mottagliga, till skillnad mot hundar, katter, minkar och illrar.
– Vissa djur är helt enkelt mer mottagliga än andra. Den senaste studien visar att nötkreatur kan smittas. Men de för inte smittan vidare, säger Karl Ståhl.
Uppvisade antikroppar
Två mindre studier i USA och Frankrike visar att en stor andel av de katter som bor tillsammans med covidsjuka människor utvecklar antikroppar. Katter har också i enskilda fall uppvisat mildare luftvägssymptom. Till skillnad från hundar så verkar katter även kunna smitta andra djur.
– Katter verkar mer mottagliga än hundar. Det finns också experimentella studier som visar att katter kan utsöndra viruset och smitta andra katter. Man har också spekulerat i att katter kan ha spelat en roll i att sprida smittan mellan olika minkfarmar i Holland, säger Karl Ståhl.
Minkar har visat sig särskilt mottagliga för viruset. Vid pälsuppfödning hålls djuren i burar tätt intill varandra, vilket orsakat större utbrott på många minkfarmar i Danmark och Nederländerna.
I fredags konstaterades det första fallet på en svensk minkfarm. Även en människa som jobbat på anläggningen i Blekinge har bekräftats smittad. Smittvägen är inte fastställd, men enligt SVA går det att anta att smittan har gått från människa till mink.
Smittat människor
Det finns också fall då smittan gått från mink till människa. Det visar rapporter från Danmark och en studie från Holland, där man analyserat virusets arvsmassa.
– De virus människan bar på visade sig vara en utveckling av viruset från minkarna, säger Karl Ståhl.
Bland drygt 42 miljoner bekräftade coronafall i världen finns inget känt fall då en katt eller hund smittat en människa. Även om det inte kan uteslutas, enligt SVA.
För att förhindra smittspridning mellan människa och djur är det som vanligt viktigt att tänka på hygienen, säger Karl Ståhl. Sjuka djur bör också hållas hemma och skilda från andra djur så långt det är möjligt.
– Att tvätta händerna med tvål och vatten innan och efter kontakt med djur är extra viktigt om man är sjuk. Är man dessutom väldigt sjuk i covid kan man försöka undvika direkt kontakt med sitt husdjur, i den mån det är möjligt.
TT: Är det säkert att ta hand om ett husdjur åt någon som är sjuk?
– Ja. Risken är större att du blir sjuk av den som lämnar över djuret. Hade djur utgjort en betydande roll i smittspridningen hade vi vetat om det nu. Och det är tryggt att säga att coronaviruset inte utgör något större hot för våra husdjur.