Inte bara Tiktok samlar dina uppgifter

De eventuella riskerna med appen Tiktok har diskuterats hett de senaste dagarna. Men väldigt många appar samlar in information om sina användare. Du kan själv se till att det blir så lite som möjligt.

Det är möjligt att minska sina digitala spår, enligt experten Jannike Tillå. Arkivbild.

Det är möjligt att minska sina digitala spår, enligt experten Jannike Tillå. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Vetenskap & teknologi2020-08-19 18:55

Videoappen Tiktok, en av världens mest nedladdade, har hamnat i fokus. USA:s president Donald Trump vill förbjuda den och i Sverige avråder SVT och SR sina medarbetare att ha den installerad på sina jobbtelefoner. Den tydliga kopplingen till Kina i och med den kinesiska ägaren väcker farhågor om hur appens data används.

Jannike Tillå på Internetstiftelsen påminner om att många internetjättar kan lägga ett detaljerat pussel om sina användare. Men det finns sätt att begränsa både Tiktoks och andra appars tillgång till ditt liv.

– Du lämnar alltid digitala spår, men det är möjligt att minska dem, säger hon.

Sökhistoriken

All din sökhistorik sparas. Den kan raderas, men då är det viktigt att känna till var du är inloggad.

– Om du till exempelvis är inloggad på Google och raderar sökhistoriken på ett konto så finns den kvar på andra konton, om du har flera konton. Om du raderar historik på en webbläsare i telefonen så finns den kvar på andra webbläsare, om du använder olika. Om du raderar historiken i din dator så finns den kvar i din mobil.

Den som väljer att e-handla ger ut information om sig själv. Butiken sparar den för att bli mer träffsäker i sina utskick och det gäller även betalningssätt. Har användaren köpt ett par fotbollsskor kan företaget erbjuda en fotboll, för att det tror att användaren gillar det.

– De stora kinesiska och amerikanska plattformarna samlar in så mycket data de bara kan för att annonsörerna ska kunna göra riktade annonser och för att förbättra tjänsten, säger Jannike Tillå.

Sociala nätverk

Något annat som kartläggs är det som vi själva delar med oss som användare i sociala nätverk.

– Det handlar om vad vi postar, gillar och reagerar på och vad många i vårt nätverk reagerar på, säger Jannike Tillå.

– Man kan styra väldigt mycket själv genom att välja aktivt vad du delar med dig av samt vilka nätverk du väljer att ingå i på de här plattformarna.

En annan viktig källa till information för nätjättarna är appar som samlar in så kallad teknisk data, vilket handlar om exempelvis positionering.

– Det är en kartläggning av var du är någonstans och rörelsemönster. Då kan man också skydda sig genom att inte ha platstjänster påslagna, säger Jannike Tillå.

Radera gamla appar

Det finns aktörer som säljer information om sina användare vidare. Det främsta, men som också kan upplevas som det krångligaste, för användare att göra är att läsa användaravtal. I Internetstiftelsens undersökning "Svenskarna och internet" anger fyra av fem att de godkänner användaravtal utan att läsa igenom dem.

– Men även om man läser igenom är det oerhört komplext för gemene man att förstå vad man godkänner. Det är viktigt att fråga sig vilken data apparna begär åtkomst till och om de verkligen behöver den datan, säger Jannike Tillå.

Hon tycker att alla appanvändare regelbundet borde titta igenom sin telefon och radera appar som inte längre används.

– Och titta igenom sekretessinställningar i de tjänster som används.

Rättad: I en tidigare version förekom en missvisande formulering om i vilken omfattning plattformar säljer vidare information.

Fakta: Tiktok i fokus

Videoappen Tiktok är en av världens mest nedladdade och ägs av det kinesiska företaget Bytedance.

Appen har hamnat i fokus på grund av att den samlar in stora mängder information om sina användare, som i många fall utgörs av barn i mellanstadieåldern.

USA:s president Donald Trump har hotat med att stoppa Tiktok i landet med motiveringen att appen utgör ett "hot mot nationell säkerhet, utrikespolitiken och USA:s ekonomi".

I Australien diskuterar parlamentet att förbjuda Tiktok.

Även i Sverige uppmanas SVT:s och SR:s medarbetare att radera appen på företagets telefoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!