Kontroller av tung trafik gav rekordbeslag

Pandemin har inte satt stopp för den illegala smugglingen. Förra året beslagtogs rekordmycket skjutvapen och droger på väg in i Sverige. –Det beror på att vi gjort fler kontroller i den tunga trafiken, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson är nöjd med 2020:s beslag. Arkivbild.

Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson är nöjd med 2020:s beslag. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Vetenskap & teknologi2021-02-17 07:31

Stängda gränser och reserestriktioner har inte hindrat kriminella grupperingar från att försöka få in olagliga varor i Sverige.

I stället har de anpassat sig och allt mer kommit att utnyttja godstrafiken för smuggling, eftersom den – till skillnad från persontrafiken – fortsatt kunnat korsa gränserna.

Men Tullverkets rekordbeslag 2020 beror inte på att illegala varor strömmar in i större mängd, utan på att tullen ändrat sitt arbetssätt.

När resandet minskade dramatiskt i mars kunde även tullen fokusera mer på det tunga godsflödet.

– Vi har mer än fördubblat kontrollerna i den tunga lastbils- och containertrafiken, och då tar vi också större beslag eftersom man fraktar större partier i den tunga trafiken, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Vapenrekord

Beslagen har enligt henne varit spridda över hela landet. Ett stort flöde kommer över Öresundsbron och i södra Sveriges många hamnar. Men stora beslag har också gjorts på Västkusten, både i Göteborgs hamn och Uddevalla hamn.

Totalt hittade tullen 142 skjutvapen, jämfört med 58 året innan, vilket är en ny toppnotering. Även det är resultatet av en medveten satsning.

– Det handlar om internationell samverkan, och vi har också utbildat alla våra sökhundar i att kunna spåra vapen och ammunition, säger Charlotte Svensson.

Det är allt från revolvrar till automatvapen, och fortfarande kommer vapnen till stora delar från Balkan.

– Mycket kommer i postflödet där man skickar vapendelar i olika paket, säger Charlotte Svensson.

När det gäller droger noteras stora ökningar av cannabis, där tullen tog tre gånger så mycket som 2019, och kokain, där mängden femfaldigades. Dock minskade mängden amfetamin och heroin.

Toppen på ett isberg?

TT: Är det så som ni jobbat under förra året som ni alltid borde jobba?

– Vi behöver vara mer i den tunga trafiken, både container- och lastbilstrafiken. Samtidigt är vi de vi är och vi kan inte helt sluta kontrollera resandeflödet. Vi behöver vara på fler platser under fler av dygnets timmar, säger Charlotte Svensson, som begärt resurser för att rekrytera fler medarbetare.

TT: Det ni hittar, även om det nu slås några rekord, är det toppen på ett isberg?

– Det är jättesvårt att säga. Vi har inte någon egen bild av det. Men ju mer vi tar desto bättre, säger Charlotte Svensson.

Samhällsnyttan av beslagen sägs vara stor. När narkotika och dopningsmedel inte kommer ut i samhället sparas kostnader för vård och sociala insatser. 2020 var den sammanlagda samhällsnyttan nästan 3,4 miljarder kronor, enligt Tullverket.

Fakta: Beslagen i siffror

Tullens beslag jämförda mellan 2019 och 2020:

Cannabis ökade från drygt 1,1 ton till nästan 3,9 ton.

Kokain ökade från 43 kilo till 216 kilo.

Amfetamin minskade från 334 kilo till 216 kilo.

Heroin minskade från knappt 60 kilo till 22 kilo.

Skjutvapen ökade från 58 till 142 skjutvapen.

Explosiva varor nästan fördubblades till över 10 500 stycken.

Alkoholbeslagen ökade från 450 000 liter till 508 000 liter.

Källa: Tullverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!