Läkarförbundet säger både upp det nuvarande krislägesavtalet, och avslår det förslag på nytt krislägesavtal som legat på förhandlingsbordet.
Skälet är att arbetsgivaren inte mött kraven om mer vila och återhämtning, skriver förbundet i ett pressmeddelande.
– Svenska läkare har klivit fram och tagit ett enormt stort ansvar tillsammans med övrig hälso- och sjukvårdspersonal under coronakrisen, och det är rimligt att man får vila och återhämtning i den omfattning att man kan utföra sitt arbete på ett bra sätt, trots en långvarig kris, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale till Sveriges Radio Ekot.
Trötta läkare
Det nuvarande krislägesavtalet kom till efter skogsbränderna 2018 och är utformat efter korta och intensiva kriser. Men under mer långvariga kriser som coronapandemin håller det inte, enligt Läkarförbundet.
I en tidigare undersökning från Läkarförbundet uppgav hälften av läkarna att de inte fått tillräckligt med vila sedan pandemin bröt ut. Ordförande Sofia Rydgren Stale framhåller att det även handlar om patientsäkerhet – med trötta läkare ökar risken att något i behandlingen går fel.
Nuvarande krislägesavtal gäller fram till den sista augusti.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) betonar att alla övriga fackliga organisationer, bland dem Vårdförbundet och Kommunal, har ställt sig bakom det nya avtalet.
– Vi har gjort allt vi kan för att försöka hitta en lösning som bidrar till att alla medarbetare som omfattas av det här inte ska behöva ha en långvarig belastning, och samtidigt säkerställa att avtalet fungerar under en kris, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation, till TT.
Långtgående krav
I det uppdaterade avtalet har både ersättningarna och tiden för återhämtning höjts. Krisersättningen har förstärkts från 120 till 130 procent, vilket ger en ersättning på 230 procent av lönen per timme, och tiden för återhämtning efter sista arbetspasset har utökats från 24 till 36 timmar.
Enligt SKR har Läkarförbundet drivit på för viloregler som är mer långtgående än vad som gäller i arbetstidslagen.
– Det menar vi inte kan fungera vid en kris, säger Joakim Larsson.
– Då faller poängen med krislägesavtalet, som är ett avtal som ska användas vid extraordinära händelser.
Inga nya möten är inplanerade, men SKR hoppas att Läkarförbundet ska tänka om.
– Vi hoppas att tiden nu gör att man funderar en vända till ifrån läkarnas sida, säger Joakim Larsson.