Vårterminen inleds om bara ett par dagar. Gymnasieskolorna undervisar på distans fram till den 24 januari men för andra skolor innebär det återigen spring i korridorerna.
Inför terminsstarten riktar Lärarnas riksförbund krav på huvudmännen för att inte skolmiljön ska bli en källa till smittspridning.
Det handlar först om att genomföra riskbedömningar i form av att exempelvis utvärdera lokaler, se över hur många individer som träffar varandra och se över ventilationen. När lärarfacket gjorde en enkätundersökning till skyddsombud i skolorna svarade runt 20 procent att skolorna inte gör riskbedömningar gällande smittorisker.
Borde annars stänga
Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund kallar detta saktfärdigt.
– Man ser inte den större bilden och så kör man bara på som vanligt.
Hon vill att skolorna skärper sig och att arbetsgivaren tar sitt ansvar så att riskbedömningar görs, och att fler åtgärder därmed kan sättas in.
En konkret åtgärd facket vill se är att munskydd eller visir erbjuds i alla skolor – till både elever och lärare. Annars vill man att skolan hålls stängd.
– De andra åtgärderna är ju viktigare. Men är man orolig, och när man nu rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken, så tycker vi att det borde finnas att tillgå i andra situationer där många människor trängs på en ganska begränsad yta. Så ser ju situationen oftast ut i skolan, säger Åsa Fahlén.
TT: Hur stor är skolan som smittspridningskälla, uppfattar ni?
– Det verkar inte som att skolan utgör en stor smittspridning i sig, men trots allt vet vi att det är skillnad på om en elev är sju år eller om den är femton. Tittar man på hela grundskolan kanske man inte får en rättvisande bild, och det borde också ingå i riskbedömningarna.
"Så pass viktig"
Frågor framfördes när nyheten kom om att människor rekommenderas bära munskydd i kollektivtrafiken om att munskydden måste säkras i lager till vården först.
– Då får man göra en prioritering, precis som man gör med vaccin. Men vi tycker att skolan är så pass viktig att hålla öppen så att vi behöver göra det som krävs, säger Åsa Fahlén.
Lärarnas riksförbund vill också att huvudmännen inför riktlinjer om maximalt åtta vuxna personer som deltar i möten, konferenser och utbildningar.
Enligt facket måste vuxna både i skolor och Komvux omfattas, och undervisning och lokaler anpassas. Om det inte är möjligt vill man att skolan hålls stängd.