Litium i dricksvattnet ger färre självmord

Det finns ett samband mellan mängden litium i dricksvattnet och antalet självmord i ett område. Därmed, anser forskare, kan dricksvattnet påverka det psykiska välmåendet.

Dricksvattnet kan påverka den mentala hälsan.

Dricksvattnet kan påverka den mentala hälsan.

Foto: Christine Olsson / TT

Vetenskap & teknologi2020-07-31 21:40

Geografiska områden med förhållandevis höga halter av naturligt förekommande litium har motsvarande färre antal självmord. Litium är ett grundämne tillika en alkalimetall som bland annat ingår i mediciner mot bipolär sjukdom (manodepressivitet).

– Det är lovande att högre halter litium i dricksvattnet kan ha en anti-suicidal effekt och på så vis förbättra folkhälsan. Förekomsten av mentala hälsoproblem och antalet självmord ökar i många länder, säger en av artikelns författare, professor Anjum Memon, till Science Daily.

I den aktuella studien, som presenteras i British Journal of Psychiatry, ingick kommuner, län eller städer i fem europeiska länder samt USA och Japan.

Trots att den mängd litium man fick i sig via dricksvattnet var betydligt mindre än den som normalt ingår i en medicinering syntes en tydlig skillnad.

– Den här studien bekräftar tidigare resultat och visar på ett signifikant samband mellan högre litiumnivåer i dricksvattnet och lägre självmordsfrekvens, säger professor Allen Young vid King´s College London.

Litium utvinns framför allt i Australien, Chile och Argentina. Finland har Europas största litiumförekomst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!