Fettlever är en sjukdom som, precis som den låter, beror på att levern samlar på sig fett. Oftast beroende på fetma eller övervikt, inte sällan i kombination med alkoholkonsumtion.
Tidigare forskning har visat att personer med fettlever och som utvecklat svår fibros (vävnadsförändringar) eller cirros (skrumplever) har ökad risk att dö i förtid.
Men hur är det för alla andra, de som "bara" har en mild fettleversjukdom? Frågan är relevant, inte minst eftersom närmare halva Sveriges vuxna befolkning lider av övervikt eller fetma.
Fördubblad dödlighet
Nu kan forskare vid Karolinska institutet och Massachusetts General Hospital visa att även en mild fettleversjukdom ökar risken och att dödligheten ökar med tilltagande svårighetsgrad av sjukdomen.
Forskarna, med barnläkaren Jonas F. Ludvigsson i spetsen, har utgått från svenska register och matchat 10 568 personer med diagnostiserad fettleversjukdom till kontrollpersoner från den allmänna befolkningen.
Resultatet, som redovisas i tidskriften Gut, visar att alla stadier, även de tidiga, var förknippade med ökad dödlighet. Den överdödlighet forskarna noterade drevs främst av cancer utanför levern, medan hjärtkärlsjukdom och leversjukdom inte var lika betydelsefulla. Den sammanlagda riskökningen var hela 93 procent, även om ökningen varierade mycket beroende på sjukdomens svårighetsgrad. Ju svårare sjukdom, desto högre dödlighet.
Svenska register
"Detta är den första rikstäckande kohortstudien med detaljerade vävnadsdata från levern som bekräftar att fettlever är kopplat till en ökad risk att dö i förtid", säger studiens försteförfattare, Tracey Simon, forskare vid Massachusetts General Hospital, i ett pressmeddelande.
Den aktuella studien bygger på den så kallade Espresso-kohorten, där data från vävnadsprover från fler än två miljoner svenskar finns kopplade till olika hälsoregister, som patientregistret och dödsorsaksregistret.