Mild fettlever ökar risken att dö i förtid

Tusentals svenskar lider av fettlever orsakad av fetma eller övervikt. Men redan vid en mild fettleversjukdom ökar dödligheten, visar forskning.

De flesta som har fettlever vet inte ens om att de lider av sjukdomen. Arkivbild.

De flesta som har fettlever vet inte ens om att de lider av sjukdomen. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Vetenskap & teknologi2020-10-13 19:20

Fettlever är en sjukdom som, precis som den låter, beror på att levern samlar på sig fett. Oftast beroende på fetma eller övervikt, inte sällan i kombination med alkoholkonsumtion.

Tidigare forskning har visat att personer med fettlever och som utvecklat svår fibros (vävnadsförändringar) eller cirros (skrumplever) har ökad risk att dö i förtid.

Men hur är det för alla andra, de som "bara" har en mild fettleversjukdom? Frågan är relevant, inte minst eftersom närmare halva Sveriges vuxna befolkning lider av övervikt eller fetma.

Fördubblad dödlighet

Nu kan forskare vid Karolinska institutet och Massachusetts General Hospital visa att även en mild fettleversjukdom ökar risken och att dödligheten ökar med tilltagande svårighetsgrad av sjukdomen.

Forskarna, med barnläkaren Jonas F. Ludvigsson i spetsen, har utgått från svenska register och matchat 10 568 personer med diagnostiserad fettleversjukdom till kontrollpersoner från den allmänna befolkningen.

Resultatet, som redovisas i tidskriften Gut, visar att alla stadier, även de tidiga, var förknippade med ökad dödlighet. Den överdödlighet forskarna noterade drevs främst av cancer utanför levern, medan hjärtkärlsjukdom och leversjukdom inte var lika betydelsefulla. Den sammanlagda riskökningen var hela 93 procent, även om ökningen varierade mycket beroende på sjukdomens svårighetsgrad. Ju svårare sjukdom, desto högre dödlighet.

Svenska register

"Detta är den första rikstäckande kohortstudien med detaljerade vävnadsdata från levern som bekräftar att fettlever är kopplat till en ökad risk att dö i förtid", säger studiens försteförfattare, Tracey Simon, forskare vid Massachusetts General Hospital, i ett pressmeddelande.

Den aktuella studien bygger på den så kallade Espresso-kohorten, där data från vävnadsprover från fler än två miljoner svenskar finns kopplade till olika hälsoregister, som patientregistret och dödsorsaksregistret.

Fakta: Så blir du av med din feta lever

Fettlever, det vill säga inlagring av fett i levern, ger sällan några symtom, utan upptäcks oftast vid en hälsokontroll. Många har alltså fettlever utan att veta om det.

Orsaken är oftast övervikt och/eller alkohol.

Det finns ingen medicinsk behandling mot fettlever. Enda sättet att minska leverns fettinnehåll är att gå ner i vikt, motionera och undvika alkohol.

På sikt kan fettet i levern resultera i att levern blir inflammerad, då leverns celler förstörs. Om inflammationen pågått i flera år kan skadan utvecklas till levercirros eller skrumplever. Då har en stor del av leverns celler förstörts och levern fungerar inte längre som den ska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!