Desperata människor på flera platser i Mellansverige larmar nu om besvärande mängder med mygg.
Enligt Tobias Lilja, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), står orsaken till den plötsliga myggplågan att finna i vädret.
– Våren var förhållandevis kall och regnig på många platser, men nu har den plötsliga värmen resulterat i att många ägg kläckts mer eller mindre samtidigt, säger han till TT.
I Sverige finns flera olika myggarter. De flesta "peakar" på försommaren, men vid lite olika tidpunkter.
– Men det kan bli så att många peakar nästan samtidigt, på en och samma gång, säger Tobias Lilja.
Därmed inte sagt att luften kommer att vara full av blodsugande flygfän hela sommaren.
"Rejält odrägligt"
– Det beror helt och hållet på vädret. Om det blir torrt och soligt kommer mängden myggor att minska om några veckor, men om det blir regnigare, ja, då kan det bli många myggor sommaren igenom. Men man brukar säga att antalet halveras på två veckor. Om inte annat blir det bättre i oktober, säger Tobias Lilja med ett skratt.
Som tur är finns det flera sätt att skydda sig. Förutom långbyxor och långärmat, finns också en rad olika åtgärder att ta till, allt från myggmedel till fångstfällor eller kemiska medel som ska hålla myggorna borta.
– Det kan mycket väl hjälpa i en trädgård, men inte om man ska bli av med en massförekomst, säger Tobias Lilja.
Det finns vissa problemområden, exempelvis längs Dalälven, där Naturvårdsverket kan besluta om bekämpning.
– Det man gör då är att sätta ut en sorts standardfälla och om den fångar fler än 5 000 myggor på en natt räknas det som "odrägligt". Jag har varit med när de här fällorna fångat 200 myggor, och jag kan tänka mig att det är rejält odrägligt om de fångar så många som 5 000, säger Tobias Lilja.
Aggressivt beteende
I takt med att klimatet blir allt varmare kan vi räkna med att antalet inhemska myggarter blir ännu fler.
– År 2016 hittade vi en ny art, nilfebersmyggan, i Skåne och andra arter är säkert på väg. I Tyskland finns det nu arter som för tio år sedan bara fanns vid Medelhavet, säger Tobias Lilja.
Nilfebersmyggan har potential att sprida det virus som orsakar West Nile fever, en sjukdom som i vissa fall leder till hjärninflammation, hjärnhinneinflammation eller hjärtmuskelinflammation. Men så länge detta virus inte finns i Sverige är myggan inte farlig, bara ovanligt aggressiv.