Reinhard Genzel tilldelas priset tillsammans med forskarna Roger Penrose och Andrea Ghez.
Genzel säger till TT att det finns så många andra potentiella vinnare inom forskningsområden som gravitationsvågor och exoplaneter att han inte förväntat sig att han och hans kolleger skulle få priset.
– Det här är ett resultat av inte bara många år av hårt forskningsarbete utan också produkten av många människors arbete.
– Jag är helt överväldigad. Det kommer att ta ett tag att smälta det, säger han.
Hyllar Einstein och Penrose
Roger Penrose prisas för att med matematiska metoder ha bevisat att svarta hål är en direkt konsekvens av Albert Einsteins allmänna relativitetsteori. Genzel och Ghez belönas för upptäckten av ett osynligt supermassivt objekt längst inne i Vintergatan – högst sannolikt ett svart hål.
TT: Vad är de viktigaste lärdomarna från forskningen, enligt dig?
– Å ena sidan, vad teoretiska genier som personer som Albert Einstein och Roger Penrose har lyckats förstå och förutsäga, säger Genzel.
Han lyfter också fram betydelsen den tekniska utvecklingen av bland annat teleskop har haft.
– Å andra sidan den obevekliga förmågan hos människan att hela tiden förfina och utveckla vetenskapliga redskap och mätinstrument.
Corona stoppar forskning
Coronapandemin sätter inte bara stopp för Nobelfesten i december utan har även satt käppar i hjulet för forskning och studier av rymden som har begränsats när gränser stängts och restriktioner införts. Genzel tar som exempel forskningsstationer ute i öknen i Chile som hållit stängt sedan mars och som man inte kunnat arbeta från.
– Det här året har vi inte kunnat göra några nya mätningar, säger han.
– Vi försöker att öka upp organisationen igen, men det kommer att ta ett tag.
Att det inte blir en traditionsenlig Nobelceremoni i år är däremot inget som förtar Reinhard Genzels glädje.
– Nej, jag är ändå inte dansartypen, säger han och skrattar.