Nordiska samarbetet sargat redan före corona

Relationerna mellan de nordiska länderna har knakat i fogarna i flera år. Men pandemin blottade sprickan tydligt, anser föreningen Norden.

Att stänga gränserna mellan nordiska länder borde kommunicerats tydligare mellan regeringarna, anser Föreningen Norden.

Att stänga gränserna mellan nordiska länder borde kommunicerats tydligare mellan regeringarna, anser Föreningen Norden.

Foto: Torstein Bøe/NTB

Vetenskap & teknologi2021-03-23 07:19

– Coronapandmin har synliggjort att det inte fungerat, på ett sätt som vi inte var beredda på, säger Josefin Carlring, generalsekreterare Föreningen Norden.

Svenskarna uppfattar att det nordiska samarbetet har försämrats under pandemin, enligt en undersökning som föreningen Norden gjort.

Inte rätt till

Men redan när gränsen mellan Sverige och Danmark stängdes under flyktingvågen 2015 blev det tydligt att allt inte stod rätt till mellan länderna, anser Josefin Carlring. Sedan 1990-talet har fokus legat på EU och Europa, inte på Norden.

TT: Vad har gått fel under pandemin?

– Man har tagit beslut på nationell nivå som påverkar grannlandet och inte gjort det i samråd med grannlandet.

TT: Vad hade regeringarna kunnat göra annorlunda?

– Allt eftersom tiden gått så har vi sagt att det är viktigt att man har ett samnordiskt ledarskap. Då är det viktigt att man pratar med varandra och informerar om vad man gör, och vad nyttan är med det.

Nära relation

TT: Vilken betydelse har konflikterna, som att gränspendlare stått utan inkomst?

– Vi ser i våra siffror att var tredje svensk har en nära relation till ett annat nordiskt land. De här situationerna som uppstår påverkar på ett personligt plan. Det är viktigt att man inte väljer bort ett jobb i ett annat land eller att flytta till ett annat land av rädsla för att inte kunna ta sig till jobbet eller träffa sina föräldrar för att gränsen stängs, säger Josefin Carlring.

TT: Vad behövs för att läka sprickan?

– Vi tror att man återigen bör titta på vad man vill uppnå med samarbetet. Sedan är det viktigt att visa ledarskap. Att Norden är viktigt, att det är vårt hem, att vi kan ta oss igenom det här tillsammans. Det är inte den sista krisen vi står inför.

Föreningen Norden

Föreningen grundades 1919 och finns i samtliga nordiska länder. Det är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som jobbar för att utveckla nordiskt samarbete i samverkan med myndigheter och andra organisationer.

Föreningen Norden har ungefär 8 000 medlemmar med lokalavdelningar på omkring 90 orter runt om i Sverige.

Källa: Föreningen Norden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!