Bara vissa kategorier av personal får jobba, bland annat de i kritiska positioner och de som redan haft virussjukdomen covid-19.
– Säkerheten går först och därför är det viktiga åtgärder för tillfället, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, till SVT Västerbotten.
Av de över 150 personer som bekräftats covidsmittade vid batterifabriken har 34 smittats av den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien, skriver Folkbladet.
Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark säger till tidningen att han tror att det kan vara det största klustret av den varianten som är känd i Sverige just nu.
Tätt ihop
Näringslivskontoret i Skellefteå sände på torsdagseftermiddagen ett extrainsatt informationsmöte om virusinsatserna på Northvolt..
– Vi har genomfört drygt 4 000 tester sedan årsskiftet och cirka fem procent av svaren har varit positiva, vilket så klart är en för hög nivå, berättade Jesper Wigardt.
Under torsdagen testades över 200 personer på Northvolt, varav cirka sex procent var positiva.
Vid anläggningen jobbar 1 100 personer, varav många är gästarbetare som bor och reser ihop. Även om alla har ett eget rum är tät kontakt i gemensamma utrymmen svår att undvika.
Det tror smittskyddsläkaren kan ha bidragit till den stora smittspridningen. Men klusterutbrottet är inget skäl för Northvoltanställda att få högre prioritet i vaccinkön, klargör Stephan Stenmark.
Äter i skift
Enligt projektledare Emma Sundlin på Northvolt äter kvarvarande arbetsstyrka i skift och den dagliga städningen läggs på en högre nivå:
– Vi städar och desinficerar även mitt på dagen, till exempel när man äter i omgångar.
Företaget undersöker möjligheten att förlägga en tillfällig livsmedelsbutik på området för att minimera anställdas rörelser ute i samhället, enligt Jesper Wigardt:
– Vi tar det här på största allvar och gör allt vi kan.
Han tillägger att inget i dagsläget tyder på att tidsplanen för utbyggnaden av fabriksområdet kommer att sinkas på grund av att cirka hälften av arbetsstyrkan skickas hem ett par veckor.