"På tisdag får jag krama mina barnbarn"

Tisdag den 30 mars fick Birger och Ulla Thuresson i Sollentuna sin första vaccinspruta på Turebergs vårdcentral. Och nu lättar regeringen på riktlinjerna.
–Det är en stor glädje, säger pensionären Birger Thuresson.

"Jag upptäckte det på morgonen. Jag skrev in i min kalender att nu på tisdag är det tre veckor. Då ska vi krama våra barnbarn", säger Birger Thuresson från Sollentuna. Här en bild när han och hans fru Ulla fick sin första spruta den 30 mars.

"Jag upptäckte det på morgonen. Jag skrev in i min kalender att nu på tisdag är det tre veckor. Då ska vi krama våra barnbarn", säger Birger Thuresson från Sollentuna. Här en bild när han och hans fru Ulla fick sin första spruta den 30 mars.

Foto: Privat/TT

Vetenskap & teknologi2021-04-16 14:05

Under fredagsförmiddagen kom beskedet från Folkhälsomyndigheten som bedömer att de som blivit vaccinerade kan träffa personer från olika hushåll, och att detta även gäller inomhus. De nya riktlinjerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och där det har gått minst tre veckor efter första sprutan.

– Jag upptäckte det på morgonen. Jag skrev in i min kalender att nu på tisdag är det tre veckor. Då ska vi krama våra barnbarn, säger han.

Vill inte klaga

Birger och hans fru Ulla har två barnbarn som bor nära. Paret har följt Folkhälsomyndighetens råd noga – handlat mat tidigt på morgnarna när det varit lite folk i butiken, bara mött vänner utomhus med avstånd och i övrigt hållit sig isolerade.

Ändå vill han inte klaga.

– Jag kan inte säga att vi lidit någon större nöd. Men det blir ändå konstigt, det blir det för alla under så lång tid. Vi ska göra en utflykt på eftermiddagen med några vänner som bor här intill. Men snart kan vi ses inomhus igen. Det gläder vi oss åt, säger Birger Thuresson.

Eva Persson är pensionär i Mölndal, söder om Göteborg. Hon fick sin första vaccinspruta på torsdagen och har nu knappt tre veckors väntan.

– Men det känns jättebra, att det kommer nu så man inte längre behöver känna sig som en fånge.

Hon har två barnbarn.

– Nu ska jag kunna krama dem igen. Det är det som är livet, säger hon med ett skratt.

– Man har känt sig som en fånge hela tiden. Jag förstår varför det varit så men det har varit jättejobbigt, säger hon.

Bjuda hem

En annan som tar beskedet med tacksamhet är Irma Emker, pensionär i Göteborg. Hon fick sin första spruta för två dagar sedan och får vänta ett par veckor innan den når full effekt.

– Kanske kan jag bjuda hem några gäster igen, en eller två, säger Irma Emker.

Men hon vill ändå vara återhållsam. Kanske kan hon tänka sig att åka buss eller spårvagn lite mer. Hon har hållit sig aktiv genom att promenera ofta med vänner.

Beskedet i dag ger ändå lite hopp.

– Jag ska väl försöka hälsa på min syster som jag inte har sett på flera månader, säger hon.

"Nu känns det lätt"

Stig Åström, pensionär från Öckerö, fick sin första spruta för en och en halv vecka sedan.

– Det känns mycket bra. Det har varit jobbigt, tungt. Men nu känns det lätt, säger han efter beskedet.

Han tycker att allt varit så ovant under pandemin. Nästan som en form av isolering.

– Nu ska jag börja besöka min nära och kära igen och börja umgås lite mer normalt.

Grupp fortsatt isolerad

På andra håll är det något mer dämpade tongångar.

För trots att många äldre nu kan börja umgås med andra så förblir dörrarna stängda för många av landets dagaktiviteter för personer med rätt till stöd genom genom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Anledningen är att flera av de som har LSS-insatser ännu inte är vaccinerade.

Anledningen är att flera av de som går på aktiviteterna inte bor på LSS-boenden, utan på individuella boenden, och därav inte vaccinerats i nuläget.

– Inställda aktiviteter har under pandemin bidragit till isolering och ensamhet. Det är viktigt att det kommer igång snart men säkerheten måste gå först, säger Greger Bengtsson, samordnare för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.

Han understryker den centrala roll som aktiviteterna fyller för de som går på dem.

– Dagverksamheten kan många gånger vara deras enda sociala kontakt, det är en motsvarighet till ett arbete – ett sätt att umgås med folk och att känna att man gör nytta. Det är tufft att vara utan det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!