"Alla partier ställer sig positiva till att medverka i årets digitala Almedalsvecka. Nu pågår en dialog kring hur partierna kommer att dela på dagarna, samt hur partiledartalen ska genomföras på bästa sätt", säger Lars Engelbrektsson, ordförande i huvudarrangörsgruppen, i ett pressmeddelande.
Demokrativeckan, som fick sin start 1968 i syfte att låta allmänheten komma närmare makten, flyttar nu från gatorna i Visby in i folks telefoner.
Nu hoppas arrangören nå ut till fler genom att sända tal och programpunkter online.
Två partier per dag
Hur dagarna ska fördelas mellan riksdagspartierna är oklart. Beslutet tas på ett möte den 22 mars, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan. Men eftersom det är fyra dagar och åtta partier kan det bli två partier om dagen.
– Utan att föregå någonting så skulle det kunna vara en rimlig lösning. Men hur de ska dela, om det ska vara ett lunchtal och ett kvällstal, det får vi se.
Alla riksdagspartier har sagt ja till ett digitalt upplägg i kortare format. Men vilka partiledare som har tackat ja är oklart.
– Man vill gärna se hur dagarna fördelas, säger Stuhre.
Om läget förbättras
Beslutet att genomföra Almedalsveckan 2021 som ett i huvudsak digitalt arrangemang grundas helt på aktuell situation med pandemin. Om smittspridning och restriktioner lättas under våren är det upp till respektive arrangör att ta beslut om och bjuda in till detta.
– Vill man som arrangör, om det går, bjuda in så får man lov att göra det, men det är ingenting vi kommer ta upp i det officiella programmet eller kommunicera ut, säger Mia Stuhre.
Evenemanget pågår i år mellan den 4 och 7 juli. Förra årets politikervecka ställdes in med anledning av coronapandemin.