Det dubbla ingreppet tog 18 timmar att utföra på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, med ett stort operationsteam.
Mottagaren förlorade sina egna händer efter en svår infektion för flera år sedan.
Redan dagen efter transplantationen kunde mottagaren röra på alla nya fingrar. Nu har hen skrivits ut från sjukhuset. Men fortfarande krävs mycket mer träning för att öva upp händernas rörlighet och funktion. Det finns också risk för komplikationer.
Lång förberedelse
Personer som förlorat en hand brukar i första hand erbjudas proteser som hjälpmedel. Men dessa fungerar inte alltid så bra som önskat, särskilt om båda händerna saknas.
En dubbel handtransplantation är en avancerad operation, som genomförs på donator och mottagare samtidigt. Planering, träning och andra förberedelser har pågått på Sahlgrenska i mer än fem år.
Tänkbara donatorer är samma grupp som vid transplantationer av flera andra organ.
– Det är personer som avlider på intensivvården med pågående respiratorbehandling, för att de har en svår hjärnskada, säger Pia Löwhagen, överläkare på Sahlgrenska och donationsansvarig i Västra Götaland.
– Just den här donatorn hade händer som matchade mottagaren. Det är viktigt, säger Löwhagen.
Utseendet ska passa
Till skillnad mot vid transplantationer av inre organ spelar utseendet roll i detta fall. Kön, ålder och hudfärg bör helst vara desamma på donator och mottagare.
– Händer är ju väldigt personliga, säger Pia Löwhagen
När donatorn avlidit, hålls kroppens syresättning igång av respiratorn tills operationen kan genomföras – vilket måste ske inom ett dygn, enligt lagen.
Eftersom handtransplantationer inte gjorts i Sverige tidigare, tillfrågades de anhöriga om de trodde att donatorns vilja till donation innefattade även händerna.
Omkring ett hundratal handtransplantationer har genomförts hittills världen över.