Patienter i slutenvården uppmanas ha munskydd

Från och med nu rekommenderas alla patienter i Region Stockholm över 16 år att bära munskydd inom slutenvården. Bakgrunden är hög smittspridning och låg vaccinationstakt.

Från och med nu rekommenderas alla patienter över 16 år att bära munskydd inom slutenvården. Arkivbild.

Från och med nu rekommenderas alla patienter över 16 år att bära munskydd inom slutenvården. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vetenskap & teknologi2021-03-17 03:43

Patienter inom slutenvården i Region Stockholm uppmanas från och med nu att bära munskydd utanför sitt vårdrum, samt i flerpatientrum när tvåmetersregeln inte kan upprätthållas till medpatienter, skriver regionen.

Barn under 16 år och personer som av någon anledning inte kan bära munskydd är undantagna rekommendationen, som hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm nu ger till samtliga chefer inom slutenvården.

Hög samhällsspridning

Bakgrunden är att samhällsspridningen av covid-19 är fortsatt hög och tilltagande, samt att vaccinationen av befolkningen har försenats, vilket innebär en fördröjd effekt på samhällssmittan.

– Nu ökar antalet patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård mycket fort. Bara sedan i fredags har vi 58 fler patienter med covid-19 inskrivna vid våra sjukhus. Vi ser en smittökning på nästan 15 procent mellan vecka 9 och vecka 10, säger tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt, i ett pressmeddelande.

Även i Uppsala

Redan i slutet av januari infördes liknande rekommendationer i Region Uppsala. Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionsavdelningen på Akademiska sjukhuset, sade till Upsala Nya Tidning då, att munskydd är ett tillägg till flera andra åtgärder:

– Munskydd minskar spridningen av mikroorganismer. Fast det viktigaste är fortfarande att hålla avstånd.

Rekommendationen i Stockholmsregionen har tagits fram av Smittskydd Stockholm, tillsammans med Vårdhygien Stockholm och chefläkare, och kommer att råda tills vidare beroende på det epidemiologiska läget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!