Cancerfonden har låtit ett konsultföretag utreda hur cancerforskningen påverkats under den drygt årslånga pandemin. Djupintervjuerna med relevanta aktörer ger ett nedslående resultat.
– Det är allvarligt med förseningar för att få nya mediciner och nya behandlingsmetoder godkända. Det är framför allt en stor del av den patientnära forskningen som pausats, den är ju helt beroende av patienter som ska behandlas, lämna prover och följas upp, säger professor Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, till tidningen.
Enligt överläkare Ana Carneiro på Skånes universitetssjukhus i Lund har neddragningen påverkat den kliniska forskningen mycket. I Lund handlar det om ett 50-tal kliniska prövningar där patienter tvingats vänta på att testa en ny behandling.
– De grupper av patienter som har begränsade behandlingsmöjligheter har påverkats mest. Det finns patienter som redan fått alla beprövade behandlingar där deras enda möjlighet hade varit att ingå i en studie. Utan det finns inget, säger Ana Carneiro som är medicinskt ansvarig vid onkologens kliniska prövningsenhet.