Resultaten finns i en studie med material från 31 länder på fem kontinenter under en månads tid, med start i mars förra året. Data om pollenhalter i luften jämfördes med antalet personer som insjuknade i covid-19 några dagar senare.
Länderna befann sig i helt olika delar av växtsäsongen, med olika mängder pollen i luften. Studiens fokus var hur kurvan över antalet insjuknade i ett visst område följde pollenhaltens naturliga variation.
Och det fanns ett samband. Efter tre–fyra dagar med höga pollenhalter ökade antalet nya coronafall.
– Det är en tydlig effekt vid över 200 pollen per kubikmeter luft, säger Åslög Dahl, pollenforskare vid Göteborgs universitet, som bidragit till studien.
Sådana nivåer är inte ovanliga under vårens björkpollensäsong, och kan även förekomma vid andra tider.
Stoppar signalämnen
Pollen sprider inte coronavirus. Men det sänker kroppens motståndskraft, så att risken att få en covidinfektion ökar.
Exakt hur det går till vet man inte ännu. Men det är känt sedan tidigare att pollen försvagar kroppens utsöndring av interferoner, som är viktiga signalämnen i immunförsvarets första försvarslinje mot virusinfektioner.
– Pollen utsöndrar många olika sorters ämnen när det blir fuktigt, säger Åslög Dahl.
Något av dessa ämnen förmodas vara "boven i dramat" här.
– Detta har inget med någon allergisk reaktion att göra. Men det kan vara svårt att ta till sig. Folk tänker automatiskt "allergi" när de hör "pollen", säger Åslög Dahl.
Inga mätningar i norr
Hon tycker att personer i riskgrupp för svår covid-19 bör hålla koll på prognoser och varningar om pollenhalter.
Dahl är kritisk till att pollenmätningarna i norra Sverige upphört, som ett resultat av att regionerna vill inte stå för kostnaden.
– Det är ett allvarligt problem, anser Åslög Dahl.
– Pollen är små partiklar med ganska många olika ämnen som kan påverka människor på olika sätt.
Åslög Dahl jämför pollen med luftföroreningar.
– Men pollen är naturliga, påpekar hon.
Munskydd mot partiklar
Effekten av höga pollenhalter var mindre om regionen var stängd på grund av restriktioner, visade den internationella studien. Det förklaras av att viruset sprids mellan människor. Pollens inverkan handlar om kroppens motståndskraft.
Åslög Dahl anser att personer i covid-19:s riskgrupper bör använda munskydd med klassningen FFP2, som filtrerar bort partiklar, när det finns mycket pollen i luften.
Allergimedicin hjälper däremot inte.