Nästan alla regioner i landet har slagit i taket för sin kapacitet vad gäller coronatestning, eller är nära att göra det, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Flera regioner uppger att det är svårt för laboratorierna att hinna med att analysera prover.
Enligt Harriet Wallberg, professor på Karolinska institutet och som av regeringen var utsedd till Sveriges testkoordinator under tre veckor i maj, är situationen högst problematisk.
— Det är av väldigt stor betydelse för patienten att få diagnosen så snabbt som möjligt och därmed kunna börja behandling så snabbt det går. Det kan avgöra om personen överlever eller inte. Och att kunna testa sig är en betydande del av den processen, säger Harriet Wallberg till TT.
Hon konstaterar att det svenska decentraliserade systemet för hälso- och sjukvård där regioner själva ansvarar för sin egen testning försvårar i en krissituation som den vi haft sedan i våras.
— Ett av problemen som vi noterade redan under maj när vi jobbade medför att bygga upp kapaciteten. Vårt system fungerar inte optimalt i en krissituation som Covid-19 pandemin är. Att regionerna själva ska sköta sina coronatester för allmänheten betyder att alla 21 måste återuppfinna hjulet.
"Ta ett större grepp"
För att kunna testa och smittspåra den breda allmänheten skulle en nationell organisation behövts, för att kunna “ta ett större grepp över det hela”, enligt Wallberg.
— Hade vi byggt upp en nationell organisation för samordning av tester under våren och sommaren hade vi varit bättre rustade nu. Men det är lätt att vara efterklok.
Hon fortsätter:
– Vi har gått igenom en hög våg av smitta under våren och nu kommer en andra våg, och då kan man tycka att vi borde ha hunnit bygga upp resurser och inte hamna i den situation som vi är i nu.
Minskade möjligheter
Förutom att det skapar en stor osäkerhet för personer i fråga att inte kunna testa sig, leder kapacitetsbrister också till minskad möjlighet att smittspåra och bryta spridningen.
— Inför jul är det så klart viktigt att veta om man är smittad eller inte och med det veta om man kan träffa de närmaste anhöriga. Det är klart att mycket handlar om den rent medicinska delen, att man ska undvika att smitta andra, med det handlar också om den psykiska hälsan för befolkningen, säger Harriet Wallberg.
Region Stockholm är en av flera regioner vars testkapacitet slagit i taket.
— De senaste dagarna har antalet personer som vill testa sig ökat ordentligt och vi måste nu prioritera bland vilka som får testa sig. Främst är det personer som är i behov av sjukvård, äldre samt vårdpersonal som måste kunna testa sig först, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare region Stockholm, till TT.
"Behövs mer personal"
Regionen har därför “varit tvungna att pausa provtagningen” för de som har lindriga symtom, tillägger hon.
TT: Vad behöver regionen för att ni ska ha den testkapacitet som behövs?
— Man försöker utöka kapaciteten på Karolinska universitets laboratoriet ,som är samordnare för testerna i regionen. Det handlar bland annat om att det behövs mer personal och instrument på plats.
Hon fortsätter:
— Det är svårt att säga hur mycket kapacitet som behövs och vi gör analyser kring det hela tiden och kapaciteten kommer att öka stegvis. Det går därför inte heller att säga när vi har den testkapacitet som behövs, säger Maria Rotzén Östlund.