Provmördade sin fru för att lösa brott

Appar som styr lampor och värme i hemmet kan bli viktiga när brott ska lösas i framtiden. Det tror kriminalteknikern Johnny Bengtsson som provmördade sin fru för att testa om metoden kan fungera.

En kriminaltekniker "provmördade" sin hustru för att testa en ny metod att lösa brott. Arkivbild.

En kriminaltekniker "provmördade" sin hustru för att testa en ny metod att lösa brott. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Vetenskap & teknologi2020-11-08 20:20

Vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) kallar man tekniken, som börjar bli allt mer populär i bostäder, för hemautomation. I sin enklaste form är det appar som kan tända och släcka lampor. Men mer avancerade system kan vara rörelsesensorer eller dörr- och fönstersensorer som kan skicka ett meddelande till användarens mobiltelefon och varsla om att ett fönster eller en dörr öppnas eller stängs.

Med hemautomationssystem kan även värme- och vattenflöden styras, och systemen ger också möjlighet till övervakning och inbrottsskydd.

– Det är många som satsar på inbrottsskydd. I stället för att anlita de stora bevakningsföretagen så väljer många att installera sensorer på fönster och dörrar och får möjlighet att bli varse om någonting händer i hemmet.

Händelseförlopp återskapas

Hos den som har ett system för hemautomation registreras alla händelser i en styrenhet. Och det är ur sådana enheter som Johnny Bengtsson och hans kollegor på NFC hoppas kunna plocka information – data som kan användas för att återskapa händelseförlopp i en bostad om den är en brottsplats.

– Som exempel kan jag berätta om när jag och min fru gjorde en test där jag lät henne släcka alla lampor i utebelysningen och inomhus. Hon gick och lade sig i sovrummet och sedan bröt jag mig in i huset och låtsades slå ihjäl henne, berättar Johnny Bengtsson vars hem förstås är utrustat med ett hemautomationssystem.

När provinbrottet och provmordet var utförda kunde han säkra data ur den styrenhet han har hemma. Han fick då fram alla tider för när lampor släckts och för när rörelsesensorer reagerat i olika rum under kvällen när det fiktiva brotten begåtts.

– Det här säger ju inte vem som gjort vad, det anger bara tidsförlopp. Men om det finns hemautomationssystem kan man extrahera data och återskapa ett händelseförlopp och kanske en hypotes om varför personen rört sig som den gjort. Det skulle vara svårt med en traditionell brottsplatsundersökning.

Mordbrand på distans

Men hemautomation kan användas inte bara för att lösa brott utan också för att begå dem. Ett exempel är en villaägare som tände eld på sitt hus i Sandviken på distans från Thailand, vilket NFC:s tidning Kriminalteknik tidigare rapporterat om.

Mannen startade branden i huset från Thailand genom att via en app slå på en fjärrströmbrytare till ett eluttag i huset hemma i Sverige. I eluttaget satt en lödkolv, placerad nära brännbart material som antändes när mannen slog på strömmen från Thailand.

Mannen dömdes till två års fängelse för mordbrand och de forensiska erfarenheterna används nu i den brandutbildning som blivande kriminaltekniker genomgår.

Johnny Bengtsson säger att det finns ett växande intresse hos allmänheten för hemautomation, och det kan båda gott för polisen.

– Kan fler personer skaffa det så hjälper det oss att lösa eventuella brott, säger han.

Fakta: Hemautomation

Hemautomation är internetanslutna datorsystem som används för att automatisera och styra tekniska system i bostäder.

Exempel på hur hemautomation används är för att fjärrtända och släcka belysning, reglera värme och kyla i bostaden, starta hushållsmaskiner när man inte är hemma, låsa och låsa upp dörrar. Systemen kan också användas för kameraövervakning och annan säkerhetsutrustning, exempelvis sensorer som larmar om dörrar eller fönster öppnas när man inte är hemma.

I en bostad med hemautomation kommunicerar de uppkopplade enheterna via ett lokalt nätverk. Statusen för enheterna kan visas i en app på telefonen, datorn eller surfplattan och enheterna kan även styras därifrån.

Man kan även kommunicera direkt med vissa enheter med rösten eller en kontrollpanel.

Den globala omsättningen för hemautomationsprodukter var 2017 cirka 10 miljarder kronor och förväntas 2022 uppgå till omkring 100 miljarder kronor.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!