Region Skåne pausar självtester

Region Skåne pausar uthämtningen av självtester från apotek under helgen. Orsaken är att det har kommit in rapporter om provtagningspinnar som brutits av i munnen.

Region Skåne pausar självtester under helgen efter rapporter om att provtagningspinnarna bryts i munnen. Arkivbild.

Region Skåne pausar självtester under helgen efter rapporter om att provtagningspinnarna bryts i munnen. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vetenskap & teknologi2021-02-19 20:15

"Vi vidtar detta utifrån försiktighetsskäl", säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Det ska röra sig om ett fåtal incidenter i andra regioner där provtagningspinnar gått av vid provtagningen.

Det är företaget Dynamic Code som ansvarar för leverans och analys av självtester till Region Skåne. Enligt vd:n Louise Nylén ska provtagningspinnarna bytas ut och det ska säkerställas så att det finns nya självtest på apoteken på måndag

"Vi levererar till region Skåne, Kalmar och Halland. I samråd med de tre regioner vi jobbar med har vi agerat direkt och tagit bort den aktuella pinnen. Den blir ersatt med en ny på måndag", skriver hon i ett mejl till TT.

Det har inträffat en incident i Halland där en provtagningspinne brutits av i halsen under provtagning, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör vid Region Halland.

Hon säger att den personen behövde söka akut vård, men vet inte mer om skadorna.

Region Halland har ingen självprovtagning under helgen.

Boende i Region Skåne som har gjort en beställning för uthämtning i helgen kommer få ett meddelande på sms om att det inte kan ske samt uppmanas att göra en ny beställning.

Personer som redan hämtat ut ett självtest, men inte använt det uppmanas att slänga det och beställa ett nytt. Provtagningsplatser för bil berörs inte utan där kan testerna utföras som vanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!