Rekordmånga fall av dödligt våld i fjol

Under 2020 uppmättes det högsta antalet fall av dödligt våld sedan Brottsförebyggande rådet började göra sin mätningar för nästan 20 år sedan.
–Det har varit en negativ utveckling de senaste åren och detta är bara en bekräftelse på att det har fortsatt, säger kriminologen Amir Rostami.

Polisavspärrning efter att en man sköts i Rosengård i Malmö på nyårsafton 2020. Arkivbild.

Polisavspärrning efter att en man sköts i Rosengård i Malmö på nyårsafton 2020. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vetenskap & teknologi2021-03-30 10:39

124 fall av dödligt våld konstaterades i Sverige under 2020, visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Det är en ökning med 13 fall från året 2019.

Det är även den högsta siffran sedan Brå 2002 började göra årliga mätningar över konstaterade fall av dödligt våld.

För antal fall per 100 000 invånare är siffran på 1,2 för 2020 den näst högsta sedan mätningarnas start. Den toppas endast av 2007 som hade 1,21 fall per 100 000 invånare.

Negativ trend

– Man ska vara försiktig med att dra för långtgående slutsatser från år till år och vi behöver förhålla oss till både försök till mord och mord med skjutvapen när vi analyserar trender, men rapporten visar att 2010-talet inte har varit så positivt gällande det dödliga våldet, i synnerhet skjutvapenvåldet, säger Amir Rostami, docent och forskare i kriminologi vid Högskolan i Gävle och Institutet för framtidsstudier.

48 av fallen i fjol utgjordes av dödligt skjutvapenvåld, motsvarande 39 procent av samtliga fall.

– Gängskjutningar har varit ett slags normaltillstånd under 2010-talet, och vi får se hur 2020-talet utvecklas och om man håller på att vända eller tygla det i alla fall. Vi ser att det ser annorlunda ut i våra grannländer, säger Rostami.

Gängkonflikter

Polisregion Stockholm stod för en stor del av ökningen 2020, med elva fler fall än 2019. Region Öst hade sex fler fall än året före, medan region Mitt hade fem fall färre.

– Ökningen i Stockholm drivs av den gängkriminella miljön, säger Amir Rostami, och framhåller att det dödliga skjutvapenvåldet ökade från 16 till 25 mellan 2019 och 2020, enligt polisens statistik.

Även i region Öst var det flera uppmärksammande gängmord förra året, bland annat tre dödsskjutningar i Norrköping som sex personer nyligen åtalades för.

– Med tanke på att det är relativt få mord i varje region kan det slå ganska mycket i statistiken åt båda håll.

En stor majoritet av dödsoffren utgörs av män. I fjol var 99 av de 124 offren män eller pojkar. Det var också endast bland män eller pojkar som det dödliga våldet ökade.

Våld i nära relation

Antalet offer som var kvinna eller flicka var lika många som 2019 (25 personer). Bland de kvinnliga offren skedde det dödliga våldet i mer än vartannat fall i en parrelation.

Men även om siffran för 2020 är den högsta sedan Brå inledde sina mätningar är det fortsatt i slutet på 1980-talet som rekordåren för antalet mord i Sverige hittas, understryker Amir Rostami.

– Även om det dödliga våldets karaktär har förändrats är det viktigt att nämna detta i sammanhanget.

Även då var antalet fall över 100 per år, men med en avsevärt mindre befolkning.

Fakta: Dödligt våld

I den officiella statistiken från Brottsförebyggande rådet över konstaterade fall av dödligt våld ingår samtliga fall som anmälts som mord, dråp, barnadråp samt vållande till annans död och terroristbrott under ett kalenderår, och där det kunnat konstateras att dödligt våld med stor sannolikt var dödsorsaken. Med antalet fall avses antalet offer.

Statistiken har tagits fram sedan 2002 i syfte att redovisa tillförlitliga uppgifter om nivån och utvecklingen av det anmälda dödliga våldet i Sverige. Den utgör ett viktigt komplement till anmälningsstatistiken, där uppgifterna om dödligt våld är överskattade på grund av att de även inkluderar polisanmälda händelser som efter utredning visar sig vara annat än brott, exempelvis självmord, olyckor eller naturlig död.

Statistiken är deskriptiv, och ger inga fördjupade förklaringar till förändringar i nivå och struktur över tid.

Källa: Brottsförebyggande rådet (Brå)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!