Större risk för äldre att få covid två gånger

Äldre löper större risk än yngre att drabbas av covid-19 två gånger. Därför är det extra viktigt att äldre vaccinerar sig, även om de redan haft sjukdomen.

Det är betydligt mer sannolikt att en äldre person smittas av coronaviruset en andra gång, jämfört med en yngre, visar forskning.

Det är betydligt mer sannolikt att en äldre person smittas av coronaviruset en andra gång, jämfört med en yngre, visar forskning.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Vetenskap & teknologi2021-03-18 01:37

Det är danska forskare som undersökt risken för att smittas av sars-cov-2 två gånger, och drabbas av en så kallad återinfektion.

Å ena sidan kan man säga att denna risk är låg, åtminstone de första sex månaderna efter den första infektionen. Å den andra, att den är avsevärt högre för personer 65 år eller äldre, än vad den är för yngre.

– Vår studie bekräftar det ett antal andra har antytt; att återinfektion hos yngre, friska, personer är ovanligt, medan äldre löper större risk, säger Steen Ethelberg vid Statens seruminstitut i Danmark, till tidskriften The Lancet där forskningen nu presenteras.

Men exakt hur stor är risken att drabbas av covid-19 två gånger?

Tydlig skillnad

I Danmark har en bred tillika kostnadsfri testning varit en av hörnstenarna i strategin för att bekämpa spridningen av coronaviruset.

Resultaten visar att det bara var en liten andel – 0,65 procent – av dem som hade drabbats av covid-19 under den första vågen (mars–maj), som också testade positivt under den andra vågen (september–december). Eller 72 av 11 068 personer.

Men när forskarna sorterade individerna i två olika ålderskategorier, över eller under 65 år, syntes en tydlig skillnad. Bland de yngre var det 0,6 procent som drabbades av covid-19 två gånger (55 av 9 137 individer), medan motsvarande andel bland de äldre var 0,88 procent (17 av 1 931).

Större risk

Efter att ha analyserat testresultat från närmare 2,5 miljoner människor, i ett försök att beräkna smittspridningen i de olika grupperna under pandemin, uppskattar forskarna att skyddseffekten av en tidigare infektion hos personer yngre än 65 år är 80,5 procent, med små skillnader inom gruppen, medan motsvarande skyddseffekt för de äldre bara är 47 procent.

– Eftersom äldre människor löper större risk att drabbas av svår sjukdom, och tyvärr även att dö, visar våra resultat hur viktigt det är att de följer rekommendationerna för att hålla sig själva och andra säkra, även om de redan har haft covid-19, säger Steen Ethelberg.

Fakta: Vaccinläget

Fram till och med den 17 mars har 1 223 422 vaccinationer mot covid-19 genomförts i Sverige, vilket är en ökning med drygt 21 000 jämfört med dagen före.

861 525 personer har fått minst en dos, medan 361 897 personer fått två doser och är därmed färdigvaccinerade.

En övervägande majoritet av de vaccinerade tillhör de äldre åldersgrupperna, det vill säga de som löper störst risk att drabbas av allvarlig sjukdom till följd av covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!