Svensk teknik ska undersöka liv i rymden

2022 skickas rymdfarkosten Juice iväg till Jupiters månar. Ombord kommer svensk teknik att finnas, vars syfte är att undersöka vad som finns under månarnas isar. –Där det finns vatten finns möjlighet till liv, säger Jan-Erik Wahlund vid Institutet för rymdfysik (IRF).

Det svenskutvecklade mätinstrumentet Radio &|Plasma Wave Investigation ska hjälpa till i sökandet efter utomjordiskt liv.

Det svenskutvecklade mätinstrumentet Radio &|Plasma Wave Investigation ska hjälpa till i sökandet efter utomjordiskt liv.

Foto: IRF

Vetenskap & teknologi2020-08-21 21:05

Sedan 2008 har Wahlund, tillsammans med ett internationellt team, arbetat med instrumentet Radio & Plasma Wave Investigation (RPWI). Under fredagen fick de klartecken från Europeiska rymdorganisationen (ESA) och Airbus att skicka iväg instrumentet som ska ta plats på rymdfarkosten Juice.

– Det är en jättelättnad att vi äntligen har fått ihop det här, vi har kämpat, säger Jan-Erik Wahlund.

Åtta år

2022 kommer Juice att påbörja en åtta år lång resa till Jupiters månar Europa, Ganymedes och Callisto som alla har eller misstänks ha oceaner under sina isar.

– Oceaner finns lite överallt i solsystemet, även så långt ut som till Pluto verkar det finnas hav under isen, säger Wahlund.

Resan är ett av ESA:s största projekt inom planetutforskning. Svenska RPWI är ombord för att identifiera och kartlägga oceanerna under istäckena.

– Finns det flytande vatten så finns det också möjligheter till liv. Därför är det väldigt viktigt att undersöka de här oceanerna.

RPWI kan inte upptäcka om det finns liv på månarna, ett första steg är att se om det ens är möjligt med liv under dess frusna ytor.

"Sverige har en stor del"

Under projektet kommer tre månar att undersökas och rymdfarkosten kommer att lägga sig i bana runt månen Ganymedes.

– Det är första gången som människan sätter en rymdfarkost i bana kring en yttre planets måne.

Totalt kommer tio olika instrument färdas med Juice, och två av dem ansvarar Sverige och IRF för.

– Det är en stor fjäder i hatten för rymdfysik i Sverige, säger Wahlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!