Tillsammans med den kanadensiska biståndsmyndigheten IDRC satsar svenska Sida totalt motsvarande 232 miljoner kronor i ett forskningsprogram som delas in i tre områden: policy, utbildning för lokala forskare samt innovationer baserade på artificiell intelligens.
– 90 miljoner är direkt riktade mot covid-19 med saker som smittspårning, kartläggning och epidemiologiskt arbete. Men också andra utmaningar som kopplas till pandemin, såsom könsbaserat våld, säger AnnaMaria Oltorp.
Kanada och Sverige står för varsin hälft av totalsumman. Stödet ska även gå till förbättringar inom klimat, jordbruk, utbildning och jämlikhet.
– I en global pandemi kan vi inte lösa det hela i ett enskilt land och förutsättningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss, säger AnnaMaria Oltorp.
Stödet, som riktas till länder i såväl Afrika och Asien som Latinamerika, ska bland annat möjliggöra för över 200 forskare att genomföra projekt under två–fyra år och på längre sikt stärka förmågan att bland annat hantera eventuella framtida pandemier.
– Vi behöver mer samarbete i den här typen av globala hälsokriser, säger AnnaMaria Oltorp.
Ett exempel på projekt som får stöd i satsningen är University of Rwanda som med hjälp av artificiell intelligens vill förbättra insamlandet och analysen av testning för coronaviruset och liknande framtida smittor — data som sedan ska kunna underlätta beslutsfattandet för landets styrande och hälsomyndigheter.