– Corona har visat att gränssamarbetet var betydligt skörare än vi hade trott och hoppats, säger Jennie Nilsson.
Den svenska regeringen är beredd att satsa på att förbättra samarbetet och förutsättningarna för gränsområden i båda länderna; att se till att det finns en fungerande arbetspendling och handel på plats. Inte minst mot bakgrund av de problem som pandemin har blottat.
Obalans i finansieringen
Men den norska regeringen har inte varit tydlig med hur den ser på utmaningarna, möjligheterna och inte minst finansieringen, enligt landsbygdsministern.
– Vi måste få klart för oss hur Norge ser på de här sakerna innan vi bestämmer hur mycket pengar vi ska gå in med.
För närvarande står Sverige för 65 procent av finansieringen i det så kallade Interreg-samarbetet. Samtidigt kommer oroande indikationer på ytterligare besparingar från norskt håll.
"Mer samarbete, inte mindre"
Trots det är Nilsson optimistisk. Hon pekar på att omkring 30 000 människor dagligen pendlar in till Norge från Sverige för att arbeta, samt att gränshandeln föll med 87 procent under pandemiåret.
– Det borde finnas ett gemensamt intresse av att skapa ett robust system för framtiden som bygger på mer samarbete, inte mindre.
Pengarna är avsedda för projekt som rör företagsåtgärder, hållbara transporter, satsningar på besöksnäring, kompetensutveckling med mera.
– Syftet är att stärka samverkan och bygga ihop regionerna samt att skapa möjligheter på bägge sidor av gränsen, eller egentligen oaktat av att det finns en gräns, säger Jennie Nilsson.