Tegnell om coronaläget – "inte alls bra"

Vaccinationerna mot covid-19 minskar risken för allvarlig sjukdom och död, men påverkar inte ännu smittspridningen i befolkningen, enligt Folkhälsomyndigheten. –Det är en utveckling som inte alls är bra, säger Anders Tegnell om det svenska pandemiläget.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, deltar på dagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om coronaläget. Arkivbild.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, deltar på dagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om coronaläget. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vetenskap & teknologi2021-03-02 14:03

Det ser verkligen ut som att vi är på väg mot en tredje våg, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Vaccineringen kommer lyckligtvis att leda till att dödstalen inte går upp på samma sätt som tidigare, säger Tegnell, som dock påpekar att smittan fortfarande kan spridas på hög nivå.

– Vaccinerar vi har det inte jättestor effekt (på smittspridningen), men den har däremot jättestor betydelse för vad som händer på vårdavdelningarna.

"Hårt belastad"

I Sverige syns en ökning av antalet smittofall för tredje veckan i rad. Ökningen per vecka för nya fall ligger på ungefär 10 procent, vilket bland annat märks på landets intensivvårdsavdelningar.

– Sjukvården är hårt belastad. Att stå inför hanteringen av det här stora vårdbehovet som kan uppstå om det värsta scenariot inträffar är en extremt tuff utmaning för en hälso- och sjukvårdssektor som kämpat under en väldigt lång tid, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Tredje våg

Folkhälsomyndigheten har tagit fram olika scenarier för hur utvecklingen kan komma att bli. Det allvarligaste scenariot, som utgår från att det blir ökad kontakt mellan människor, visar att den tredje vågen kan bli dubbelt så hög som den som var i julas.

Om smittan ökar som i de scenarier man presenterat kan det bli nödvändigt med ytterligare begränsningar och stängning av verksamheter. Vilka åtgärder som blir aktuella beror på var smittspridningen sker och vilka åtgärder som bedöms vara lämpligast, enligt Folkhälsomyndigheten.

Fakta: Virusläget i siffror

Ytterligare 56 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har nu 12 882 smittade personer avlidit i landet.

Sammanlagt har 669 113 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Hittills har 527 186 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 6,4 procent av den vuxna befolkningen. Av dem har 273 992 personer fått två doser, vilket motsvarar 3,3 procent av befolkningen.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!