Myrorna är redan vakna efter vintern, berättar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.
– Det är superhäftigt. De ligger precis som en stor klump när det är soligt och suger i sig solljuset så att de blir varma. Sedan går de ned i stacken igen och värmer upp den genom att ta med sig solljuset ned, säger han.
Gamla myrsamhällen
Myrsamhällena är så fascinerande, tycker han. En myrdrottning kan bli mycket gammal, rekordet som uppmätts för vanliga svartmyrdrottningar är 28 år.
– Men samhällena kan bli flera hundra år.
Just nu är många myror på sockerjakt och går upp i träden för att mjölka sina bladlöss, berättar han.
– Nu är det mest i barrträd, det finns bladlöss som äter barr. När lössen äter blir det ett överskott av socker som de bajsar ut. Det vill myrorna ha. Man kan se hur myrorna klappar på bladlössen med sina antenner, precis som att de mjölkar dem.
Bladlöss som mjölkkor
Myrorna försvara sina bladlöss mot angripare, det är precis som att de håller lössen som sina mjölkkor, berättar han. Den som tittar noga kan se hur det går som riktiga myr-motorvägar från träden till myrstacken.
Det finns förstås myrsorter som man kanske inte är lika lycklig över att se. De stora hästmyrorna, till exempel. De är också vakna nu.
– Hästmyrorna bygger bo i träd, men de kan också bygga i hus och förstöra. De gnager gångar. Då får man hålla koll så att man inte ser gnagmjöl vid huset. Men bara för att man ser en enda hästmyra behöver man inte bli rädd, det betyder inte att de är på väg att angripa huset.
Det är inte bara myrorna som vaknar nu. Fåglarna sjunger, och snart kommer vi kunna känna den fina doften av vitsippor.
– Både blåsippor och tussilago blommar nu i Götaland och Svealand, säger Didrik Vanhoenacker.