Rymdforskare har genom Hubbleteleskopet för första gången kunnat observera att en exoplanet, med det glamorösa namnet HD106906b, har en omloppsbana som inte liknar någon annan.
I vårt solsystem roterar planeterna i en bana runt solen som är nära jordens plan. Men exoplaneten som forskarna upptäckt har en utdragen, extrem bana som lutar.
"För att sätta ljus på varför det här är konstigt så kan vi titta på vårt eget solsystem och se att alla planeter ligger ungefär på samma plan. Det skulle vara bisarrt om exempelvis Jupiter råkade luta 30 grader i relation till planet som alla andra planeter snurrar", säger Meiji Nguyen, en av forskarna som lett studien, vid Berkeley University of California, enligt hubblesite.org.
Interstellära rymden
Det handlar om mätningar med stor precision. Studierna har gjorts under 14 år på en himlakropp som ligger 336 ljusår bort.
Exoplaneten roterar extremt långt ifrån systemets centrum – 730 gånger avståndet som jorden ligger från solen. Där ligger också inte bara en stjärna utan två. Planeten har samtidigt en omloppstid på 15 000 år, det vill säga ett år på HD106906b är 15 000 jordår. Den kryper fram i sin takt på grund av den svaga gravitationen från tvillingstjärnorna i mitten.
En teori om hur exoplaneten hamnade där den hamnade är att den bildades närmare sina stjärnor, men att banrörelsen avstannade på grund av tät gas. Den drogs då in mot mitten där de snurrande stjärnorna med sin kraftiga gravitation slungade ut den, nästan ut ur solsystemet och ut i den interstellära rymden.
Enligt teorin ska sedan en extern stjärna ha passerat väldigt nära solsystemet och stabiliserat exoplanetens bana och hindrat den från att fly. Möjliga stjärnor som skulle kunna ha orsakat detta har tidigare identifierats av ESA:s rymdteleskop Gaia.
"Planet nio"
Forskarna tycker att scenariot kan förklara en hypotetisk "planet nio" långt ut i vårt solsystem, bortom Kuiperbältet.
Ett kluster av små himlakroppar har upptäckts utanför Neptunus som rör sig i en märklig omloppsbana i jämförelse med övriga solsystemet. Hopen tror vissa astronomer tyder på att en hittills osedd planet samlat ihop dem. Inga bevis har hittats för detta och det finns alternativa teorier om att klustret påverkats av många små objekt.
Rättad: Vintergatan är galaxen, inte solsystemet.