Vården har rustat för misstänkta Astrafall

Svensk sjukvård har förberett sig för fler eventuella fall av misstänkta biverkningar från Astra Zenecas vaccin mot covid-19. –Om man känner till tillståndet kan man påverka förloppet i en positiv riktning, säger koagulationsforskaren Peter Svensson.

En vaccinampull från Astra Zeneca.

En vaccinampull från Astra Zeneca.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vetenskap & teknologi2021-03-31 05:17

Det handlar om en misstänkt – icke fastställd – biverkning från Astra Zenecas vaccin mot covid-19 – en kombination av blodproppar och brist på blodplättar.

Två tillstånd som kan tyckas motsägande i förhållande till varandra.

– Blodkoagulationen vill vara i balans. Ibland rubbas balansen för att resultera i en blodpropp och ibland i en blödning till följd av låga nivåer av blodplättar. Men i de omtalade fallen inträffar båda två samtidigt. Man blöder på ett ställe i kroppen och på ett annat ställe får man blodproppar. Det är obehagligt, säger Peter Svensson, professor i koagulationsmedicin vid Lunds universitet och rådgivare vid Läkemedelsverket.

Den livshotande "blodkombinationen" var extremt ovanlig redan innan den började beskrivas som en misstänkt biverkning från Astravaccinet, men den dyker upp då och då.

– Vid en hjärnhinneinflammation kan kroppens koagulationsförsvar löpa amok och då kan det bildas blodproppar och blödningar samtidigt. I princip behöver man då behandlas på intensivvårdsavdelning, säger Peter Svensson.

Nya riktlinjer

För närvarande finns två svenska fall med en konstaterad kombination av blodpropp och blodplättsbrist efter vaccination med Astra Zenecas vaccin. En avliden kvinna i 60-årsåldern och en intensivvårdad kvinna i 30-årsåldern.

Även dödsfallet av en man i 60-årsåldern började utredas efter upptäckt av låga nivåer av blodplättar. Men hittills har obduktionen inte påvisat någon blodpropp och misstanken om den aktuella kombinationen har därför försvagats, enligt Läkemedelsverket.

Den medicinska organisationen SSTH (Svenska Sällskapet för Trombos och Hemostas) har nyligen publicerat riktlinjer för att stötta vården vid eventuella liknande fall framöver.

– Vi har diskuterat ihop oss om hur vi ska stötta vården om det här skulle hända. Så det finns en intellektuell och medicinsk förberedelse, säger koagulationsforskaren.

En teori

På EU-nivå arbetar experterna med att utreda ett eventuellt orsakssamband. Om runt två veckor väntas EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) komma med ett nytt utlåtande. Till dess räknas inte blodkombinationen som en biverkning, även om vaccinets bipacksedel varnar för tillståndet.

Flera teorier finns bland experterna, berättar Peter Svensson. En är att vaccinet boostar immunförsvaret som därefter utlöser en reaktion i blodet.

– Man blir frestad av att tänka åt ett immunologiskt håll, med tanke på tidsförloppet som beskrivits, säger han och refererar till att de misstänkta fallen uppstått efter en till två veckor efter vaccination.

Men fortfarande är det inte tid för slutsatser.

– Osvuret är bäst, säger Peter Svensson.

Fakta: Astra Zenecas vaccin

Astra Zenecas vaccin är ett av fyra vacciner som är godkända i Sverige mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19.

Till skillnad från vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin.

I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser, därav att Ryssland kallat vaccinet för ett "schimpansvaccin".

Två vaccindoser behövs. Rekommendationen är att den andra dosen ges 9—12 veckor efter dos nummer ett, enligt Folkhälsomyndigheten. Studier har visat att immunförsvaret blir bättre om det går längre tid mellan doserna.

Biverkningarna har varit överlag milda. I Storbritannien har man sett att vissa patienter fått smärta vid injektionsstället, huvudvärk och/eller trötthet. Det har rapporterats om vårdpersonal som fått sjukskriva sig efter vaccinering, men även där har det handlat om förväntade och milda biverkningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!