Varje besökare ska få tio kvadratmeter

Varje besökare i butiker och gym ska ha minst tio kvadratmeter för att hålla avstånd till andra. –Det är inte speciellt svårt att räkna hur mycket golvyta man har, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en pressträff i november i fjol.

Statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en pressträff i november i fjol.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vetenskap & teknologi2021-01-08 13:35

Regeringen går fram med regler kopplade till den nya, tillfälliga pandemilagen. Den stora skillnaden mot tidigare blir att reglerna blir rättsligt bindande och att det går att utfärda sanktioner mot till exempel butiker där trängseln blir för stor.

Vid entréer till exempelvis butiker ska verksamheter skylta med hur stort maxantalet besökare får vara.

– Det blir obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Max åtta på festen

De flesta av reglerna för olika butiker, sportanläggningar, badhus och gym har redan funnits som allmänna råd, men en nyhet är att det från och med söndag, då förordningen börjar gälla, sätts ett maxtak på åtta personer för privata fester – förutsatt att festlokalen är hyrd.

I hemmet gäller inte reglerna, även om socialministern starkt avråder från att ha fest överhuvudtaget, oavsett sammanhang.

Folkhälsomyndighetens chef konstaterar att det skärpta regelverket inte träffar kärnområdena för smittspridningen – hemmen och arbetsplatserna. Men han tror ändå att lagen kan få effekt.

– Ska vi nu hålla i det här en lång tid – för vi har ju perspektivet att behöva hantera det här till fram mot hösten i alla fall – då tror jag den här lagen kommer att vara väldigt bra. Att det finns en tydlighet om att man kan inte göra vad som helst och komma undan med det, säger Johan Carlson.

Tio kvadratmeter

Att sätta ett besökstak är alltså inte längre en rekommendation utan juridiskt bindande. Folkhälsomyndigheten anger att taket ska beräknas utifrån att varje besökare i exempelvis gym och badhus ska ha tio kvadratmeter för att kunna hålla avstånd till andra. Ytor med hyllor och kassor ska räknas bort i arean.

Små butiker som uppgår till tio kvadratmeter får också anpassa sig.

– Där får man nog släppa in någon person, och då är inte smittsamheten så stor, säger Carlson.

I köpcentrum, varuhus och gallerior måste sittplatser tas bort eller möbler spärras av för att förhindra att människor hänger i lokalerna, enligt Folkhälsomyndighetens beslut.

Om butiker och sportanläggningar inte begränsar trängseln kan de straffas i form av viten som döms ut av länsstyrelserna. Ytterst kan de stängas.

Frågan är hur mycket kraft länsstyrelserna kan lägga på omfattande tillsyn.

– Det förstår ju var och en att vi kan inte ha tillsyn på all verksamhet hela tiden, 24/7, säger Lena Hallengren.

Hon poängterar dock att länsstyrelserna måste bygga på sin organisation för att klara av tillsynen.

"Behov av lagstiftning"

Regeringen får också möjligheten att stänga ned verksamheter, men har under fredagen inte fattat något sådant beslut, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Under fredagen beslutade riksdagen att anta regeringens tillfälliga pandemilag, som börjar gälla den 10 januari.

– Den svenska strategin har varit en kombination av hårda regler och förbud, men det har funnits ett behov av mer träffsäker lagstiftning, säger Stefan Löfven.

– Även om det är glädjande att vaccineringen pågår så är pandemin långt ifrån över. Det vittnar inte minst vård- och omsorgspersonal om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!