AI hjälpte förlamad man att stå och gå igen

Gert-Jan från Nederländerna blev förlamad i armar och ben på grund av en ryggmärgsskada efter en cykelolycka 2011. Nu har han tack vare en ny teknik som bygger på AI återfått rörelseförmågan och kan stå och gå naturligt igen.

Gert-Jan blev förlamad i en cykelolycka 2011. Nu, 13 år senare, kan han stå och gå igen tack vare en ny teknik som utvecklats av franska och schweiziska forskare.

Gert-Jan blev förlamad i en cykelolycka 2011. Nu, 13 år senare, kan han stå och gå igen tack vare en ny teknik som utvecklats av franska och schweiziska forskare.

Foto: Fabrice Coffrini/AFP/TT

Vetenskap2023-05-27 18:25

Tekniken upprättar en digital brygga mellan Gert-Jans hjärna och ryggmärg och återupprättar kontakten mellan dem. Den bygger på att ett implantat på hjärnans yta läser av hjärnaktiviteten och skickar signaler till en dator som han bär i en ryggsäck.

I datorn översätts signalerna till elektriska impulser med hjälp av artificiell intelligens och skickas sedan vidare till ett andra implantat i ryggmärgen som i sin tur aktiverar musklerna.

Tack vare tekniken kan Gert-Jan, om än begränsat, nu stå utan att använda händerna som stöd i några minuter och gå minst 100 meter. Han kan dessutom gå i trappor och på andra varierande underlag.

– Det mest överraskande tror jag hände efter två dagar, inom fem minuter kunde jag kontrollera mina höfter, sade han på en pressträff när studien, som har publicerats i tidskriften Nature, presenterades i veckan.

Helt ny teknik

Mikael Svensson, professor i neurokirurgi vid Karolinska institutet i Solna, förklarar att liknande teknik finns sedan tidigare, men att digitalt omvandla hjärnaktivitet, det vill säga det man tänker, till funktionella elektriska impulser och direkt överföra dem trådlöst till ryggmärgen är helt nytt.

– Det handlar inte om att laga ryggmärgen, utan om att aktivera musklerna från hjärnan med hjälp av patientens tankar, säger han.

Han betonar samtidigt att patienten bara hade en partiell skada på ryggmärgen, vilket gör att det svårt att avgöra hur stor rörelseförmåga han hade innan studien inleddes.

– Det hade varit än mer övertygande om det hade varit en patient som hade en komplett skada, säger han.

“Intressant framtid”

Men icke desto mindre är tekniken intressant, anser han, särskilt om utrustningen som den kräver i framtiden går att göra mer förenlig med vardagslivet.

– Om det fungerar i större skala och om man kan göra den här utrustningen mindre, så kan det här absolut ha en väldigt intressant framtid.

Fakta: Ryggmärgsskador

En skada på ryggmärgen uppkommer vanligtvis genom kraftigt yttre våld, som trauma mot nacken eller ryggen. Det finns även andra orsaker till skador på ryggmärgen, såsom infektioner, tumörer eller blödningar, vilka inte är relaterade till trauma och kallas icke-traumatiska skador.

När en ryggmärgsskada inträffar och överföringen av nervimpulser till och från hjärnan avbryts, resulterar det i förlamning. Graden av förlamning beror på var skadan är lokaliserad och hur mycket av ryggmärgen som har skadats. Om ryggmärgen är helt skadad, kallas det en komplett ryggmärgsskada, medan en delvis skadad ryggmärg leder till en inkomplett ryggmärgsskada.

Källa: Ryggmärgsskada.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!