– En kall miljö aktiverar brunt fett, vilket gör att tumören får mindre socker och växer långsammare. Det här ger nytt hopp om att behandla svåra cancertumörer, säger Yihai Cao, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid KI, till TT.
Studien publiceras i tidskriften Nature. De kalla temperaturerna aktiverar det värmeproducerande bruna fett som tar upp socker – den energi som tumörerna behöver för att växa. Fettet konkurrerar helt enkelt om glukos med tumören.
– Vi ändrar kroppsmetabolismen för att påverka cancercellerna, säger Yihai Cao.
Levde dubbelt så länge
Forskarna jämförde hur kalla respektive varma rumsförhållanden påverkade tumörtillväxten och överlevnaden hos möss med olika typer av cancer.
Möss som levde i rumstemperaturer på 4 grader hade betydligt långsammare tumörtillväxt. De levde nästan dubbelt så länge, jämfört med möss som befann sig i rum med 30 grader.
Den hämmande effekten försvann när forskarna tog bort det protein som är avgörande för ämnesomsättningen i det bruna fettet, och även när mössen fick en dryck med hög sockerhalt.
Ett högt intag av socker ser därmed ut att förstöra den gynnsamma effekten av kalla temperaturer.
"Mer tid och effekt"
Liknande metabola mekanismer sågs hos en person som påbörjat kemoterapi och som vistades svalt klädd i ett rum på 22 grader.
Förhoppningen är att det ska fungera på alla typer av cancer, även svårbehandlade varianter som levercancer och bukspottkörtelcancer.
– Vi hoppas att kylterapi och aktivering av brun fettvävnad ska kunna kombineras med andra behandlingsmetoder och läkemedel, och ge mer tid och effekt för andra metoder, säger Yihai Cao.
Nästa steg är en större klinisk studie på människor.
– Så får vi se om det här har en rejäl effekt på människor. Det är drömmen.