Det har döpts till Grimsöviruset efter området i Örebro län där de cirka 260 sorkarna till studien fångades in under 2015–2017.
Viruset fanns hos 3,4 procent av sorkarna, vilket tyder på att det är utbrett och troligen har funnits länge, enligt en av forskarna bakom fyndet, professor Åke Lundkvist vid Uppsala universitet.
– Sorken är en gammal djurart, den kom tillbaka till Sverige efter den sista istiden. Den hade nog med sig viruset då, tror jag.
Inte letat
Att det först nu har hittats beror på att man inte letat tidigare, förklarar han. Det är det första fyndet i Sverige, men tidigare har andra typer coronavirus hittats hos sorkar i bland annat Storbritannien, Polen, Frankrike och Tyskland.
– Det finns två orsaker till att vi hittade det nu, dels att det finns bättre tekniker och dels att intresset har ökat för coronavirus på grund av pandemin.
Nu ska forskargruppen gå vidare genom att undersöka Grimsövirusets egenskaper, till exempel om det kan infektera mänskliga celler.
– Då kan vi mycket bättre sia om eventuella risker, men där är vi inte ännu.
"Behöver lära mer"
Åke Lundkvist tycker inte att Grimsöviruset är en anledning till sorkskräck.
– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att man ska förstå att vi behöver lära oss mer om vilka virus som finns där ute i naturen, säger han.
Grimsöviruset är ett betacoronavirus, precis som sars-cov-2, sars-cov och mers, som spridits från fladdermöss till människor och orsakat både epidemier och nu senast en pandemi.
– Varför skulle det hända tre gånger på 17 år att coronaviruset hoppar över från djur till människa och skapar sjukdom och sedan aldrig mer, när vi fortsätter att bli fler människor och pressa ihop djur och människor på mindre och mindre ytor? säger Åke Lundkvist.