Dödsfall efter hundattacker är ovanliga i Sverige, men de ökar. Det skriver Sirkku Sarenbo, docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet, och Helena Striwing, senior jurist vid Linnéuniversitetet, i en artikel i Läkartidningen.
Under åren 1997–2021 avled 13 personer efter att ha blivit bitna eller angripna av en hund. Nio av dödsfallen inträffade under perioden 2015–2021.
Även i Europa syns en ökande trend och under åren 1995–2016 rapporterades totalt 599 hundrelaterade dödsfall. Men antalet är en grov underskattning eftersom flera länder saknas i statistiken.
"Förändring i människans sätt att hålla och interagera med hundar samt en högre andel så kallade högriskraser i hundpopulationen kan vara en förklaring till att antalet hundrelaterade dödsfall har ökat", skriver forskarna.
Det är heller inte helt ovanligt att personer som blivit angripna eller bitna av en hund behöver sjukvård. I Sverige vårdades totalt 49 575 patienter på sjukhus eller inom öppenvården mellan åren 2008 och 2021.
Hundbett riskerar även att leda till infektionssjukdomar eller i värsta fall rabies. Under pandemin och i samband med kriget i Ukraina har förekomsten av olagliga smuggelhundar ökat – vilket ökar risken för smitta.
"Hälso- och sjukvården behöver förbereda sig för dessa utmaningar", skriver Sarenbo och Striwing i Läkartidningen.