Fossilerna har hittats i en ödslig dalgång, Las Chinas-dalen, vid berget Cerro Guido i chilenska Patagonien. Området är något av en guldgruva för paleontologer och en mängd fynd har gjorts där under åren. Nu har forskarna analyserat och rapporterat om fynd som gjordes i fält 2021. Det handlar om flera olika dinosaurier, de första av sitt slag som upptäckts i området.
– Det är alltid superspännande att hitta något som inte tidigare har upptäckts i Las Chinas-dalen, där vi har vant oss vid att hitta nya fossila lämningar, säger Marcelo Leppe, chef för det chilenska Antarktisinstitutet (Inach), till AFP.
Sista jättarna
Att forskarna blev så upprymda beror på att fynden gav viktiga besked om vilka som var överst i näringskedjan i denna sydligaste del av världen (utanför Antarktis), i slutet av perioden krita. Det var då, för cirka 66 miljoner år sedan, som de stora dinosaurierna dog ut.
Forskarna kan nu, tack vare tandfynd, utgå från att Megaraptor levde i området. Det var en köttätande dinosaurie som påminner om den mer kända Tyrannosaurus. I en artikel på Inachs webb förklarar forskarna att Megaraptor sannolikt jagade och åt den väsentligt mindre Stegouros elengassen, en art som upptäcktes så sent som för några år sedan i Las Chinas-dalen.
En Megaraptor hade väldiga klor, kunde bli åtta-tio meter lång och väga ett ton. En Stegouros elengassen var inte mer än ett par meter lång, men hade en kraftig, sågtandsliknande svans att försvara sig med.
Storleken på Megaraptor styrks av fynd som tidigare gjorts i argentinska Patagonien, norr om Las Chinas-dalen.
Fjädrar och fåglar
Forskarna fann också lämningar av vad som kan vara nya arter inom dinosauriesläktet Unenlagia. Släktet upptäcktes i argentinska Patagonien i mitten på 1990-talet och dess namn betyder halvfågel på ett lokalt indianskt språk. Frambenen på Unenlagia påminner om fågelvingar, och dess kropp kan ha varit fjäderklädd. Men Unenlagia kunde inte flyga. Det var en mindre rovdinosaurie, cirka 2,5 meter lång och sannolikt en riktig snabbspringare.
Till forskarlagets fynd hör också två fågelarter, varav den ena i gruppen motsatsfåglar (Enantiornithes). Namnet syftar på att deras skelett delvis var annorlunda uppbyggt än hos de moderna fåglarna.
Forskarna fann också en art i gruppen Ornithurinae, från vilken nutida fåglar härstammar. Ornithurinae liknade i storlek och utseende en nutida lom.