Det är forskare knutna till bland annat universitetet i Milano som räknat på dödligheten i cancer i Europa år 2022. Med hjälp av data från Världshälsoorganisationen (WHO) och EU:s statistikdatabas Eurostat har de beräknat hur många som kommer att avlida i de tio vanligaste cancerformerna under året, och hur utvecklingen sett ut under den senaste femårsperioden.
Och för de flesta cancersjukdomar är trenden positiv, enligt resultaten som nu presenteras i tidskriften Annals of Oncology.
Dödligheten i de tio vanligaste cancerformerna beräknas minska med 4 procent bland kvinnor och 6 procent bland män, jämfört med 2017, i EU-länderna. Samtidigt beräknas det faktiska antalet personer som dör på grund av cancer öka. Det beror på att befolkningen blir allt äldre vilket gör att fler hinner insjukna i cancer under sin livstid.
Användning av p-piller
Forskarna lyfter särskilt fram en positiv trend för äggstockscancer, där dödligheten ser ut att bli 7 procent lägre i EU-länderna under 2022 jämfört med 2017. Den främsta orsaken tros vara den ökande användningen av p-piller.
Tidigare studier visat att långtidsanvändning av p-piller kan minska risken för både äggstockscancer och andra cancerformer i underlivet. Även andra faktorer såsom förbättrad diagnostik och behandling av de drabbade kvinnorna kan ha bidragit till den förbättrade överlevnaden, om än inte lika mycket.
Men vissa cancerformer avviker från den positiva trenden – framför allt cancer i bukspottskörteln. Sjukdomen har erkänt dålig prognos och framstegen inom diagnostik och behandling har lyst med sin frånvaro. Dödligheten i bukspottkörtelcancer beräknas öka med drygt 3 procent bland kvinnor jämfört med för fem år sedan medan den är i stort sett oförändrad bland män.
År 2022 beräknas cancer i bukspottkörteln orsaka drygt 87 000 dödsfall i EU-länderna. Det gör att sjukdomen placerar sig på plats tre på listan över de cancerformer som orsakar flest dödsfall i Europa, och därmed går den om bröstcancer.
– Det förvånar mig inte. Troligen kommer den här utvecklingen tyvärr att fortsätta om inget avgörande händer, säger Bobby Tingstedt, överläkare på kirurgkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund och ansvarig för det svenska kvalitetsregistret för bukspottkörtelcancer.
En "alarmklocka"
För att bryta den negativa trenden efterlyser han mer riktade forskningssatsningar inom bukspottkörtelcancer för att hitta nya behandlingar och sätt att hitta patienterna tidigare i sjukdomsförloppet, innan det är för sent.
Även forskarna bakom den aktuella studien skriver att resultaten bör ses som en ”alarmklocka” för EU:s hälsoinstitutioner.
Men för de flesta av de studerade cancerformerna ser alltså utvecklingen desto ljusare ut. Det gäller bland annat cancer i tarmar, bröst och prostata där dödligheten beräknas minska med mellan 5 och 16 procent mellan åren 2017 och 2022. Något som enligt forskarna beror på förbättrad behandling och diagnostik.
Forskarna påpekar att statistiken och deras förutsägelser ska tolkas med försiktighet, och att resultaten på olika sätt kan ha påverkats av covid-19-pandemin.