Forskare undersöker hur lik bryts ned i Sverige

Ett nytt forskningsprojekt ska titta närmare på nedbrytningen av människokroppen i svensk miljö. Syftet är att göra det lättare att fastställa dödstidpunkt.

Foton och information från polis- och obduktionsrapporter ingår i forskningsmaterialet. Arkivbild.

Foton och information från polis- och obduktionsrapporter ingår i forskningsmaterialet. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Vetenskap2023-08-21 04:49

Ett nytt forskningsprojekt på Rättsmedicinalverket ska undersöka hundratals tidigare fall mellan 2010 och 2023 för att lära mer om nedbrytning av människokroppen i svenska förhållanden.

”Kunskapen är viktig för att förstå när en individ har avlidit, vad som har hänt i anslutning till och efter döden, samt vilken typ av kvarlevor som polisen bör leta efter vid sökinsatser efter personer som förväntas anträffas avlidna”, förklarar ansvarig projektledare Clara Alfsdotter i ett pressmeddelande.

Hon jobbar till vardags på Nationellt forensiskt centrum (NFC). Även experter från rättsmedicinska enheten i Linköping, Lunds universitet och Stockholms universitet deltar i projektet.

Fyra olika utomhusscenarier kommer att undersökas: när avliden anträffats på marken, hängandes, begraven eller i vatten.

Forskningsmaterialet består av data från Rättsmedicinalverket, som exempelvis obduktions- och polisprotokoll och foton. Även klimatdata från SMHI kommer att användas.

Projektet kommer genomföras under tre år med medel från Vetenskapsrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!