Forskarnas fynd: förhistorisk fallos

Arkeologer har funnit spännande pusselbitar i kartläggningen av människans allra äldsta historia: en märkligt välbevarad fallos och ett rödögt vildsvin.

På stenåldern högg någon eller några ut denna mansfigur, hållandes i sin penis. Området där statyn hittades, i sydöstra Turkiet, tros ha varit en bosättning för tusentals människor.

På stenåldern högg någon eller några ut denna mansfigur, hållandes i sin penis. Området där statyn hittades, i sydöstra Turkiet, tros ha varit en bosättning för tusentals människor.

Foto: Ozan Kose/AFP/TT

Vetenskap2023-10-16 04:28

Fynden gjordes i Karahan Tepe i sydöstra Turkiet i slutet av september. Området ligger i anslutning till helgedomen Göbekli Tepe som byggdes för cirka 12 000 år sedan och är därmed ett av mänsklighetens äldsta byggnadsverk.

I utgrävningarna vid Karahan Tepe upptäckte forskarna en 2,3 meter hög staty föreställande en sittande man som håller sin penis med båda händer.

Fick vara kvar

Fyndet gjordes av arkeolog Necmi Karul vid Istanbuls universitet.

– Vi har hittat flera statyer av detta slag, men det är första gången som vi hittat en fallos, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Det finns en förklaring till detta:

– Innan invånarna lämnade en bosättning brukade de förstöra pelarna och statyerna, men först slog de sönder näsor och penisar, säger Necmi Karul.

Därefter begravdes platsen under massor av sand och jord.

Orsaken till att stenåldersmänniskorna övergav och begravde sina byggnader efter att ha använt dem i hundratals år är okänt.

Inga kvinnor

Det största rummet på platsen tycks ha varit en slags samlingsplats, uppburen av en skog av fallosformade pelare. Där fanns också ett mansansikte uthugget ur berget.

– De som kom in här kände till symbolerna och förstod innebörden, men det är okänt för oss, säger Necmi Karul och tillägger att några kvinnliga avbildningar inte har hittats.

Däremot gjorde arkeologen med kolleger en annan upptäckt i Göbekli Tepe, bara dagar efter fallosfyndet: en 1,2 meter lång och 70 centimenter hög vildsvinsgalt med röda ögon och tänder och en svartvit-färgad kropp. Den 11 000 år gamla skulpturen är den första med färgrester som har hittats.

Såväl mannen med sin välbevarade penis som den rödögda galten kommer att få stå kvar på de platser där de hittades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om