Hammarhajen håller andan när den djupdyker

Flerhorniga hammarhajar verkar hålla andan när de dyker ner till 800 meters djup för att jaga – för att inte frysa i det kalla vattnet. Det menar forskare som har sett hur den växelvarma fisken stänger både mun och gälar så att det kalla vattnet inte strömmar in, rapporterar Vetenskapsradion.

Forskare har sett hur flerhornig hammarhaj stänger mun och gälar när den simmar ner på djupet, antagligen för att inte få in det kalla vattnet. Arkivbild.

Forskare har sett hur flerhornig hammarhaj stänger mun och gälar när den simmar ner på djupet, antagligen för att inte få in det kalla vattnet. Arkivbild.

Foto: John Bazemore

Vetenskap2023-05-16 04:45

Forskare har i en ny studie som presenterats i tidskriften Science tittat närmare på hammarhajars beteenden med hjälp av sändare som mäter djup och vattentemperatur. Sedan har forskarna också kunnat se på film hur gälarna stängs när hajarna snabbt dyker ner på djupet.

David Bernvi, marinbiolog vid Naturhistoriska riksmuseet och hajexpert, säger till radion att han blev förvånad när han läste den nya forskningsstudien:

– Att de håller andan – man har aldrig tänkt i de banorna att hajar kan göra så här.

Nu behövs mer forskning för att säkerställa att det faktiskt är så att hajarna håller andan eller om det kan finnas någon annan förklaring. Men upptäckten skulle kunna få stor betydelse för hur synen på hammarhajens roll i ekosystemet.

– Att de har ett sådant här beteende visar på att de har en mer aktiv roll i djuphavet än vad vi tidigare kunnat ana. Så om de här hajarna försvinner, exempelvis genom hajfensfiske, så får det en påverkan i djuphavet som vi kanske inte kände till tidigare, säger David Bernvi till Vetenskapsradion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om