Längre rymdvistelse kan ge hjärnskador

Att vistas i rymden under en längre tid kan ge upphov till hjärnskador. Det visar en ny studie på fem ryska kosmonauter som tillbringat ett halvår på rymdstationen ISS.

Den internationella rymdstationen ISS. Arkivbild.

Den internationella rymdstationen ISS. Arkivbild.

Foto: Nasa vi AP/TT

Vetenskap2021-10-13 02:19

En internationell forskargrupp, bland annat bestående av forskare från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, ligger bakom den nya studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA Neurology.

Fem manliga kosmonauter i 50-årsåldern deltog, skriver Sahlgrenska i ett pressmeddelande. Forskarna tog en serie blodprover – det första tjugo dagar före avfärd mot rymdstationen, och ytterligare tre under de första tre veckorna efter återkomsten.

I dessa prover analyserades fem så kallade biomarkörer, mätbara ämnen i kroppen, som indikerar hjärnskada. Tre av dessa visade sig vara betydligt förhöjda efter rymdvistelsen.

"Detta är första gången som konkreta bevis på skador på hjärnans celler har dokumenterats i blodprover efter rymdresa", säger professor Henrik Zetterberg, en av forskarna bakom studien, enligt pressmeddelandet.

Det är sedan tidigare känt att bland annat muskelmassa, benmassa, syn och bakterieflora påverkas negativt av längre rymdresor. Forskarna efterlyser nu ytterligare studier av hur hjärnan påverkas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!