En skräckinjagande best med stora och vassa tänder som sticker fram ur munnen. Så avbildas ofta Tyrannosaurus rex, till exempel i filmen "Jurassic park".
Men det kan vara missvisande – i alla fall enligt en ny studie gjord av forskare vid universitet i Kanada, England och Kina.
T-rex och andra så kallade theropoder, en undergrupp av dinosaurier där de flesta var köttätare, hade troligen läppar som täckte tänderna när munnen var stängd. Till och med när munnen var vidöppen och redo att hugga ett byte syntes kanske bara den yttre delen av tänderna, enligt forskarna.
Forskarna har bland annat analyserat skallar och tänder från både utdöda och nu levande reptilarter, och sett att tänder liknande de som finns hos T-rex mest liknar de som finns hos arter som har läppar.
Resultaten förändrar uppfattningen om utseendet hos dessa ”ikoniska rovdjur” skriver forskarna i tidskriften Science, där studien publiceras.
Men, det handlar inte om "kyssvänliga läppar", påpekar paleontologen Thomas Holtz vid University of Maryland, som inte var involverad i den nya studien. Utan snarare om tunna och fjällande läppar, likt hos den stora ödlan komodovaranen.
Det är inte första gången den gängse bilden av dinosaurier ifrågasätts. Annan forskning har visat att T-rex var mer böjd än man trott, och att den relativt lilla köttätande velociraptorn förmodligen hade fjädrar.