Kangaroo Islands lönnmördarspindel finns som namnet antyder bara på ett litet område på ön Kangaroo Island i delstaten South Australia i Australien.
När skogsbränderna härjade på ön under brandsäsongen 2019–2020 befarade forskarna det värsta.
"Spindlarna lever bland löv på marken i knähöjd i lågt liggande vegetation – ett habitat som är väldigt brännbart, även vid mindre allvarliga bränder. De hittas i närheten av bäckar i öppen eukalyptusvegetation", säger forskaren Jessica Marsh vid South Australian Museum i ett pressmeddelande.
"Fantastisk känsla"
Hon och andra forskare har letat efter spindlarna utan resultat sedan bränderna, men i september i år hittades två vid liv på den nordvästra delen av ön i en ficka som hade klarat sig undan bränderna. Spindelarten har inte tidigare setts till just där, och exakt var fynden gjordes hålls hemligt.
"Det var en fantastisk känsla att äntligen hitta en", säger Marsh.
Det rör sig enligt ABC News om en ung spindel och en hona. Att det verkligen rörde sig om den aktuella arten bekräftades via dna-test, och att en av spindlarna var ung är ett lovande tecken på att föryngring kan ha skett efter bränderna.
Mycket emot sig
Nu är fokus på att hitta fler överlevande spindlar, och kanske fånga in dem för att hjälpa dem på traven genom avelsprogram. Men de glädjande fynden till trots är det långt ifrån säkert att lönnmördarspindelns framtid är säkrad. Att bränderna minskat populationen innebär att risken för inavel ökar, och att det lövtäcke där de lever tar lång tid att återbildas efter bränder är ett annat problem.
– Det är mycket som inte är på deras sida, säger Marsh till ABC.
Kangaroo Islands lönnmördarspindel låter inte som en särskilt trevlig bekantskap., Men Zephyrarchaea austini, som är artens vetenskapliga namn, är främst ett hot mot andra spindlar och har fått sitt namn efter sättet den jagar dem. Lönnmördarspindlarna har funnits sedan juraperioden, för 140 miljoner år sedan, och trots att de inte är särskilt stora så tros de ha stor betydelse för ekosystemet.