På hemsidan kan bilder på fästingar skickas in för att hjälpa myndigheten att artbestämma spindeldjuren. SVA vill få tidiga varningssignaler om fästingarter som normalt inte hör hemma här finns i landet.
Bland annat kan värmen och torkan i Sverige medföra besök av flyttfågelfästingen (Hyalomma marginatum) som liftar med fåglar från varmare breddgrader.
– Det är en exotisk fästing som vi helst inte vill ha här för den kan bära med sig både virus och bakterier som vi inte har i Sverige i dag och som kan orsaka sjukdom hos både djur och människor, säger Anna Omazic, forskare på SVA, till TT.
Hittills har den inte dykt upp i rapporterna, men om sommaren fortsätter att vara varm kan det finns risk för att den dyker upp i slutet av juli och i augusti.
"Intressanta fynd"
Bland de mer intressanta fynden som kommit in är de fästingar som går under samlingsnamnet hundfästingar. Både brokig hundfästing (Dermacentor reticulatus) och kennelfästing (Rhipicephalus sanguineus).
– Kennelfästingen hjälper vi människor själva till att sprida eftersom vi reser mer och reser mer med våra djur. Hundfästingarna kan bära på samma smittor som vår vanliga fästing men också på parasiter som ger allvarlig sjukdom hos hundar, säger Anna Omazic.
Fortsätt skicka
Trots de många rapporter som redan kommit in uppmanar SVA människor att fortsätta skicka in bilder. Delvis för att forskningen behöver några år på sig att kunna ge tydliga svar, säger Anna Omazic.
– Vi jobbar på det som ska bli Rapportera Fästing 2.0, en uppdaterad version där AI hjälper till och analyserar bilderna och ger inskickaren ett svar direkt vilken art man hittat och bilderna används för att träna modellen.