Norrbottniskt stålsmide samtida med Romarrikets

Forskarna höll på att missa upptäckten, eftersom många spår av den gamla järn- och stålframställningen ligger under vatten. Men nu visar ny forskning att de nordliga jakt- och fångstgrupperna hade lika avancerade smideskunskaper som romarna – och var delvis före dem.

Kniv från Sangis utanför Kalix, daterad till 90 f Kr, smidd av flera olika stålkvaliteter.

Kniv från Sangis utanför Kalix, daterad till 90 f Kr, smidd av flera olika stålkvaliteter.

Foto: Norrbottens museum/Staffan Nygren

Vetenskap2023-11-13 20:43

– Det sker något i arktiska Europa samtidigt som det sker i Romarriket, säger Kristina Söderholm, professor i teknikhistoria vid Luleå tekniska universitet och ledare för projektet, till TT.

Gamla metallrester har länge legat orörda i arkeologiska samlingar efter de undersökningar som gjordes inför vattenkraftsutbyggnader i norr mellan 1940 och 1980. Först nu har föremålen undersökts, bland annat med kol 14-metoden – och det står klart att det handlar om metall gjord av järnmalm från sjöar och myrar i norra regionen, skriver Luleå tekniska universitet i ett pressutskick.

Avancerat smide

Tidigare har forskarna gjort fynd av 2 000 år gamla järnframställningsugnar på två platser i nuvarande Norrbotten. Samtidigt hittades även en yxa och knivar tillverkade i stål med flera lager av järn – de äldsta exemplen på så kallade temperaturbehandlade stålföremål som har hittats i Europa, uppger lärosätet.

– Vi har gjort arkeometallurgiska analyser som visar att man haft en väldigt avancerad kunskap när det gäller att smida stålföremål i olika kvalitéer, berättar Carina Bennerhag, arkeolog som doktorerat i teknikhistoria, för TT.

Inte bara jordbrukare

När nu forskarna har kartlagt järn- och stålproduktionen har de upptäckt förekomst på 40 olika platser i norra Finland, Sverige och Norge. Fyndplatserna är bland annat Arvidsjaur, Sangis och Arjeplog – och fler fyndplatser kommer det att bli, enligt Kristina Söderholm.

– Vi har bara skrapat på ytan, säger hon och fortsätter:

– Det vi har lärt oss i skolan och som står i varenda lärobok runt om i världen är att det var jordbrukarsamhällen som först fick behov och förmåga att göra järn. Men här visar vi att det stämmer inte – även jakt- och fångstgrupper behövde järn.

De första resultaten i studien publicerades redan 2021 i Antiquity.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!